ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιτομή της υποκρισίας

07:55 - 13 Ιουλ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Το τι συνέβη στη Μανωλάδα το 2013 όλοι το θυμόμαστε. Οικονομικοί μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες υπό το βλέμμα ένοπλων φρουρών μάζευαν φράουλες , αλλά όταν ήρθε η ώρα να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους , πυροβολήθηκαν στο ψαχνό.

Τα ελληνικά δικαστήρια είχαν ρίξει στα μαλακά τους κατηγορούμενους γεγονός που είχε προκαλέσει αίσθηση εντός και εκτός συνόρων με ξένες εφημερίδες να μιλούν για αποφάσεις σκάνδαλο ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο , η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι «το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους» .

 

Το Δικαστήριο επιδίκασε επίσης  αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν και επιπλέον τους αναγνώρισε 4.36 εκ. ευρώ συνολικά για τα δικαστικά έξοδα.

 

Τον Μάρτιο, αμέσως μετά την απόφαση,  ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής , οργισμένος σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων είχε αναφέρει«Η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της “Μανωλάδας” καταδεικνύει την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»

 

Στα βήματα του κ. Κοντονή και ο ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωνε περίτρανα πως « τόσο η απόφαση όσο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει, καταδεικνύουν πως η ΝΔ του κ. Σαμαρά δεν αδιαφορούσε απλώς για τις καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούσαν στην εν λόγω περιοχή, αλλά έδειχνε ανοχή σε εγκληματικές πράξεις».

 

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε», τονίζονταν στην ίδια ανακοίνωση  «πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλει με νόμο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

 

Λόγια του αέρα αφού όπως ξεσκεπάστηκε, η κυβέρνηση-ναι αυτή που επικαλείται αριστερό πρόσημο-αντι να καταβάλει τις αποζημιώσεις στους μετανάστες, ζήτησε από το ΕΔΑΔ επανεξέταση της υπόθεσης αμφισβητώντας ότι έγιναν όλα όσα όλοι γνωρίζουμε ότι έγιναν.

 

Σωστά διαβάσατε. Ήταν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, που κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την επανεξέταση της καταδίκης.

 

Το θέμα ωστόσο διέρρευσε και μπροστά στην γενική κατακραυγή ο κ. Κοντονής , προφασιζόμενος πως έμαθε για την προσφυγή μόλις χθες. έδωσε εντολή να ανακληθεί η προσφυγή σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

 

Αλλά ποιος τον πιστεύει; H μάλλον ποιος τους πιστεύει πλέον… Λέτε να τους πήρε τέσσερις μήνες για να μάθουν τι συνέβαινε σε μια υπόθεση ντροπή για τη χώρα μας; Φυσικά και ήξεραν πολύ καλά για την προσφυγή.

 

Και δεν τους πιστεύει πλέον κανένας αφού είναι η ίδια κυβέρνηση,  με αριστερό πάντοτε πρόσημο, που πριν λίγο καιρό έστελνε πίσω στην Τουρκία , στα μουλωχτά  φυγάδες που είχαν ήδη περάσει σε ελληνικό έδαφος ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.