ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε έξω πάμε καλά, αλλά ούτε και μέσα

08:07 - 05 Σεπ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Θα περίμενε κανείς πως όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση κάπως θα έμπαινε σε μια κανονικότητα, με κάποια έστω ισχνή βελτίωση, αλλά φευ. Παρά τις όποιες ενδείξεις, το αντίθετο συμβαίνει. Η κατάσταση όχι μόνο έχει βαλτώσει αλλά χειροτερεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό δύο είναι τα πιο κρίσιμα θέματα. Τα όσα συμβαίνουν στην Κορέα και όσα συμβαίνουν ή και πρόκειται να συμβούν στην Τουρκία.

Για την Κορέα δεν είναι και πολλά να πούμε. Η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου από την Βόρεια Κορέα ήρθε να επιδεινώσει στο έπακρο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της χώρας αυτής με τις ΗΠΑ και όλα κρέμονται από μία κλωστή.Μια λάθος κίνηση, μία λάθος εκτίμηση και η πυριτιδαποθήκη θα τιναχτεί στον αέρα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η λογική λέει πως στο τέλος θα βρεθεί μια λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές ωστόσο σύμφωνα πάντα με τη λογική δεν θα έπρεπε καν να έχουμε φτάσει ως εδώ.

Γιατί είναι άσχημο για μας; Μόνο να αναλογιστεί κάποιος που μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου και πώς αυτό τινάζει στο αέρα τον προϋπολογισμό, με ότι αυτό σημαίνει για τα επιδιωκόμενα πλεονάσματα και λοιπές υποχρεώσεις, αρκεί.

Η Τουρκία είναι μια άλλη παράμετρος , ίσως και πιο σημαντική , με την προϋπόθεση πως στην Κορέα θα τα βρουν.Με τη γειτονική μας χώρα δύο τινά συμβαίνουν. Το ένα η ένταση με τη Γερμανία.Οι προτροπές Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα με αντιτουρκικές θέσεις,οι συνεχείς προσβολές του προς το γερμανικό πολιτικό δυναμικό αλλά και οι αλλεπάλληλες φυλακίσεις Τούρκων μεν αλλά με γερμανική υπηκοότητα, άρα Γερμανών πολιτών,έχει δημιουργήσει μια έντονη εχθρότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και εμπλέκει σύσσωμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.καθώς έχουν απογειωθεί τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Τουρκία

Το δεύτερο θέμα όσον αφορά την Τουρκία είναι το πως θα αντιδράσει  στο κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που θα διεξαχθεί εντός Σεπτεμβρίου, και  απειλεί να τινάξει, κυριολεκτικά,την Εγγύς και Μέση Ανατολή στον αέρα. Η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί τους Κούρδους τρομοκράτες και όπως έχει δηλώσει επανηλειμμένα ο Ερντογάν,δεν θα τους επιτρέψει  να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο και πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων,όπου κι αν βρίσκονται.

Πως αυτά τα δύο επηρεάζουν εμάς; Η Άγκυρα εκβιάζοντας η και τιμωρώντας, μπορεί κάλλιστα να ανοίξει τα σύνορα της στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της και φυσικά αυτό θα ήταν καταστροφικό για εμάς. Ένα μικρό παράδειγμα, το ότι από την Παρασκευή ως σήμερα έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά 500 πρόσφυγές και οικονομικοί μετανάστες.

Δυστυχώς, πέρα από τα άκρως απειλητικά μηνύματα που έρχονται απέξω , και στο εσωτερικό μας η κατάσταση χειροτερεύει. Μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε στο Α τρίμηνο σε σχέση με το περσινό αλλά υπάρχουν άλλα τρία τρίμηνα μέχρι να κλείσει η χρονιά και το οικονομικό κλίμα εξακολουθεί να παραμένει στο κόκκινο  αφού το τραπεζικό μας σύστημα εξακολουθεί να παραπαίει,η φοροεπιδρομή διόγκωσε αντίστοιχα τη φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και το πολιτικό δυναμικό πελαγοδρομεί και αναλώνεται σε ανόητα διλήμματα αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σημαντικά προβλήματα

Ένα απλό παράδειγμα. Πανηγυρίζουμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά το ζητούμενο είναι σε ποιο επιχειρηματικό περιβάλλον καλούνται να αναπτυχθούν και να αντέξουν.Ένα δεύτερο παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. Οι στόχοι που τέθηκαν δεν είναι εφικτοί.και αυτό θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα. Αν δεν πιάσουμε τους στόχους το χάσμα ήτοι κάποια δισ.θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού. Πως αλλιώς θα πιάσουμε τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα;Οκτώ χρόνια τώρα όλοι μάθαμε πως.

Αναρίθμητα τα παραδείγματα.. που καταδεικνύουν πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και καλό θα είναι δεδομένων και των επικείμενων εξαγγελιών στην ΔΕΘ, να κρατήσουμε μικρό καλάθι για μην υποκριθούμε τους έκπληκτους σε μερικούς μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.