• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
Image
0
0
  • NASDAQ Composite0
  • S&P 5000
  • CAC 400
  • DAX0
  • FTSE 1000
  • Nikkei 2250
Το Μέλλον της Συνταξιοδότησης
16:55 | 19 Ιαν 2015 Συνεντεύξεις

Το Μέλλον της Συνταξιοδότησης

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα παραμείνουν αισθητές και κατά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC.

 

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, μακροπρόθεσμα η ύφεση θα συνεχίσει να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι κατά την περίοδο της κρίσης χρησιμοποίησαν χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση ή αναγκάστηκαν να δανειστούν, αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα της HSBC, με τίτλο “The Future of Retirement: Α Balancing Act”.


Η έρευνα της HSBC πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 16.000 ατόμων από 15 χώρες παγκοσμίως και συμπέρανε ότι δύο στους πέντε ανθρώπους (40%) που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία σταμάτησαν ή περιόρισαν τις αποταμιεύσεις τους για τη συνταξιοδότηση κατά τη διάρκεια της ύφεσης, είτε αυτές είχαν τη μορφή επενδύσεων (25%), καταθέσεων σε μετρητά (24%), είτε συνταξιοδοτικών σχημάτων – προσωπικών ή παρεχόμενων από τον εργοδότη (19%).


Και παρά τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε το 2014, η συσσώρευση χρεών κατά τη διάρκεια της ύφεσης εξακολουθεί να επηρεάζει τη δυνατότητα των ανθρώπων να αποταμιεύουν για το μέλλον τους. Για το 22% των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, η αποπληρωμή των χρεών και οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τη δυνατότητά τους να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους. Οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το γεγονός ότι έμειναν άνεργοι (26%) ή το ότι μειώθηκαν σημαντικά τα εισοδήματά τους (22%) δεν τους επιτρέπουν να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

 

retirement2

 

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο, με σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (23%) να θεωρούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης θα είναι δυσμενέστερο από σήμερα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δύο τρίτα (66%) των ατόμων που βρίσκονται πριν από το στάδιο της συνταξιοδότησης ανησυχούν για το εάν θα έχουν αρκετά χρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες όταν θα συνταξιοδοτηθούν με τις γυναίκες είναι περισσότερο προβληματισμένες σε σχέση με τους άνδρες (71% έναντι 62%). Ένας στους δέκα φτάνει στο σημείο να προβλέπει ότι δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να αποσυρθεί πλήρως από την εργασία του.


Περισσότερα από τα δύο πέμπτα (45%) των ατόμων σε παραγωγική ηλικία παγκοσμίως (ποσοστό που φτάνει το 62% στη Γαλλία και το 58% στη Σιγκαπούρη) υποστηρίζουν ότι το κόστος διαβίωσης αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο από εκείνο των εισοδημάτων τους και 28% (47% στη Γαλλία) θεωρούν ότι η ικανότητά τους να αποταμιεύουν έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρσι.

hsbc synta3eis

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, δήλωσε: «Όπως φαίνεται από την έρευνα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την αποταμίευση για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Πολλοί είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για τη σύνταξη ενώ αρκετοί έθεσαν άλλες προτεραιότητες όπως για παράδειγμα να στηρίξουν την οικογένειά τους. Η προετοιμασία για μια άνετη διαβίωση κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης αποτελεί όντως μια πρόκληση η οποία είναι, όμως, απαραίτητη. Η HSBC μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις και να καταρτίσουν ένα πλάνο για το μέλλον. Οι Προσωπικοί Συνεργάτες της HSBC, με την υποστήριξη ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο, παρέχουν στους πελάτες εξατομικευμένο επενδυτικό και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό αλλά και πρόσβαση σε ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα».

Tagged under: HSBC - συνταξιούχοι
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη σχολίου

ˆ back to top

Από Θέσεως

Τάκης Λαϊνάς
Τάκης Λαϊνάς Η εποχή που τέλειωσε

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε και…

Στέλιος Χριστόπουλος
Στέλιος Χριστόπουλος Εμπιστοσύνη, ώρα μηδέν

ΕΜΕΙΣ: Τελικά, έχουμε συμφωνία για…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Σπύρος Πολυχρονόπουλος Τον φάκελο παρακαλώ…

Ένας άτυπος διαγωνισμός «αβάσταχτης ελαφρότητας»…

Γιώργος Η. Χατζηδημητρίου
Γιώργος Η. Χατζηδημητρίου Μια εθνική ήττα που δεν ήταν αναπόφευκτη…

Στην περίπτωση του πρόσφατου μεταμεσονύχτιου Eurogroup,…