ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πατάνε γκάζι οι πωλήσεις ηλεκτρικών ΙΧ

10:59 - 30 Δεκ 2023 | Αυτοκίνητο
Πατάνε γκάζι οι πωλήσεις ηλεκτρικών ΙΧ
Η ηλεκτροκίνηση εδραιώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, με 1,2 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά να κυκλοφορούν στην Γηραιά Ήπειρο για πρώτη φορά μέσα στο 2023!

 

Oι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων συνεχίζουν ακάθεκτα την ανοδική τους πορεία, ιδιαίτερα στην Γηραιά Ήπειρο, όπου η ….πρίζα της αυτοκίνησης ανεβάζει συνεχώς βολτ! Όπως ανακοινώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, ο ACEA, τον περασμένο Οκτώβριο οι πωλήσεις ηλεκτρικών κατάφεραν να ανέβουν στο 14,2% έναντι 12% του αντίστοιχου περυσινού μήνα. Η νέα άνοδος οφείλετε κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς στο αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ηλεκτρικά μοντέλα, κάτι που έγινε πιο έντονο, μετά την covid περίοδο αλλά και στο γεγονός ότι ομαλοποιήθηκαν οι παραδόσεις των χρόνων παράδοσης, εξαιτίας της έλλειψης των τσιπ στα νέα μοντέλα. Σε ανοδική πορεία βρίσκονται και τα «αδελφάκια» της ηλεκτροκίνησης, τα υβριδικά μοντέλα, είτε στις απλές εκδόσεις, είτε στις Plug in που έχουν τη δυνατότητα φόρτισης! Ειδικότερα, τα υβριδικά έχουν πλέον  μερίδιο αγοράς σχεδόν 29% απειλώντας τα μοντέλα βενζίνης, που το μερίδιο αγοράς 33,4% τον Οκτώβριο σε όλη την Ευρώπη!

Συνολικά, ο ACEA, αναφέρει ότι στην ΕΕ πουλήθηκαν  121.808 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγορές που σημείωσαν τις περισσότερες πωλήσεις. Το Βέλγιο είχε ένα μεγάλο μερίδιο στην αύξηση των ηλεκτρικών στην Ευρώπη (+147,3%) ενώ δεύτερη έρχεται η Δανία (+100,7%). Παρά ότι είναι σημαντική χώρα παραγωγός ηλεκτρικών η Γερμανία σημείωσε πολύ μικρή αύξηση (+4,3%). Όσον αφορά το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023 στην ΕΕ έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 1,2 εκατ. ηλεκτρικά που μεταφράζεται σε άνοδο της τάξης του 53,1% σε σύγκριση με πέρυσι και σε μερίδιο 14% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Σε όλες τις κατηγορίες – βενζίνης, ντίζελ κ.α. τον περασμένο Οκτώβριο οι ταξινομήσεις των καινούργιων οχημάτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14,6%, με  855.484 μονάδες, όντας ο δέκατος πέμπτος συνεχόμενος μήνας ανάπτυξης!

Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις της παγκοσμίως σημείωση η Toyota, όπου το εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2022.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της μάρκας Toyota και Lexus αυξήθηκαν κατά 7 τοις εκατό στην Ευρώπη ενώ μεγάλη αύξηση  σημείωσαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Toyota, που έφτασαν στο +38% σε σχέση με το περσινό ίδιο διάστημα.

Από τις εταιρείες που γνώρισαν σημαντική πτώση το τελευταίο διάστημα είναι η VW, όπως στην  Ευρώπη, οι παραγγελίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μειώθηκαν στο μισό στη Volkswagen. Παρόλο που τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 η γερμανική φίρμα έχει πουλήσει 532.000 ηλεκτρικά, τις τελευταίες εβδομάδες είδε τις παραγγελίες της μειώνονται σημαντικά. Το βιβλίο παραγγελιών «γράφει» 150.000 αυτοκίνητα προς παραγωγή, νούμερο που αντιπροσωπεύει πτώση 50%! 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.