ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Που ελπίζει το Χ.Α. για μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη

00:05 - 16 Ιουλ 2013 | Χρηματιστήριο
Που ελπίζει το Χ.Α. για μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη
Αν δεν αλλάξει κάτι, η πορεία είναι σαφής και προδιαγεγραμμένη, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο μίας αντίδρασης από τα χαμηλά έτους που βρίσκεται σήμερα το Χ.Α., επισημαίνουν οι χρηματιστές. Διαφορετικά, η πορεία της αγοράς εκτιμάται ότι θα έχει πτωτική τάση και θα αναμετρηθεί με κρίσιμες στηρίξεις, τις 760 μονάδες σε πρώτη φάση κι εφόσον διασπαστούν, τις 720 μονάδες, που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει σε χαμηλά περίπου 12 μηνών. Κι αυτά, εφόσον δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο το επόμενο διάστημα.

 

Προδιαγεγραμμένη

Αν δεν αλλάξει κάτι, η πορεία είναι σαφής και προδιαγεγραμμένη, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, όχι μόνο έχει ψαλιδιστεί η άνοδος της χρονιάς που επετεύχθη μέχρι και τον περασμένο Μάιο, αλλά οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης είναι μεγαλύτερες από αυτές της ανόδου.

 

Κι αν η άνοδος των κρατικών ομολόγων στα επίπεδα των 43 - 44 cents μπορεί να αποτελεί παρήγορο γεγονός, ωστόσο αυτή συντελείται με ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους. Κι όχι μόνο αυτό...

 

Η αγορά έπεσε τη Δευτέρα με τον χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς. Ο αμέσως προηγούμενος ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του '13 με περίπου 18 εκατ. ευρώ. Και προφανώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η θερινή ραστώνη είναι αυτή που ρίχνει το Χ.Α., διότι δεν υπάρχει ούτε ένας θετικός καταλύτης που να συνηγορεί στην αντιστροφή της τάσης.

 

Η κουρεμένη δόση, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η ανησυχία για κοινωνικές συγκρούσεις το φθινόπωρο, το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και αργότερα, η απαγορευμένη από τους Γερμανούς, συζήτηση για το κούρεμα του χρέους, η υψηλή φορολογία στο Χρηματιστήριο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση του short selling, που κατά την πρώτη μέρα της επαναφοράς του μέτρου ο τζίρος αντί να αυξηθεί, μειώθηκε, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που «κλειδώνουν» τους επενδυτές και εγκλωβίζουν αυτούς που ήδη βρίσκονται μέσα στην αγορά.

 

Solidus

Η απόφαση του Eurogroup για τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα (χρονικό περιθώριο έως τις 19 Ιουλίου να πετύχει αυτά που της έχουν ζητηθεί για την εκταμίευση των €2,5 δισ. τον Ιούλιο, με τη δόση αθροιστικά να ανέρχεται σε €6,8 δισ. μέχρι τον Οκτώβριο αντί για €8,1 δισ.) υπό την προϋπόθεση βέβαια της έγκρισης του πολυνομοσχεδίου από την Κυβέρνηση συνασπισμού (θα δοκιμασθεί η κυβερνητική συνοχή της) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπάλληλων, σε συνδυασμό με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο διαγωνισμό πώλησης τους Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και της "τρύπας" €1,6 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 6μηνο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών και τη διολίσθηση του ΓΔ στα επίπεδα πέριξ των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας, υπεύθυνος ανάλυσης της Solidus Sec.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:16 - 16 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.