ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα γίνει ή όχι δημόσια πρόταση για τις μετοχές του Αστέρα;

10:53 - 03 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Θα γίνει ή όχι δημόσια πρόταση για τις μετοχές του Αστέρα;
Αναθερμαίνεται τις τελευταίες ημέρες το σενάριο που θέλει τους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα να προχωρούν σε δημόσια πρόταση για το 15% των μετοχών της εισηγμένης που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το κατά πόσο η κίνηση αυτή θα είναι προαιρετική ή απαραίτητη προϋπόθεση βάση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Και τούτο διότι ναι μεν υπάρχει ειδική ρύθμιση που απαλλάσσει τον αγοραστή από αυτή την υποχρέωση, από την στιγμή που πρόκειται για αποκρατικοποίηση, όμως στην περίπτωση του Αστέρα πωλητής δεν είναι το κράτος αλλά η Εθνική  Τράπεζα, η οποία μπορεί να θεωρείται κρατική, πρακτικά ωστόσο είναι ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.  

Το θέμα έχει βεβαίως και  κερδοσκοπικό ενδιαφέρον μια και στην περίπτωση της δημόσιας πρότασης το τίμημα ανά μετοχή θα πρέπει να είναι ανάλογο της τιμής που προσέφερε ο νέος μεγαλομέτοχος και το οποίο παρεμπιπτόντως υπολογίζεται σε πάνω από 5 ευρώ. Με την τρέχουσα αποτιμήσει του τίτλου να βρίσκεται στα 3,8 ευρώ.

Σημειώνεται πως το αρχικό τίμημα ήταν περίπου 6,5 ευρώ ανά μετοχή, όμως επειδή θα μεσολαβήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, υπάρχει ένα είδος dilution (απομείωση) για τους παλαιούς μετόχους με αποτέλεσμα η τιμή να πέφτει μεταξύ των 5-5,5 ευρώ.

Στην αγορά πόντος εκτιμούν πως και να μην υπάρχει υποχρέωση, το επενδυτικό σχήμα του Apollo Investment HoldCo και του Jermyn Street Real Estate Fund θα επιλέξει να εξαγοράσει τις 37 εκατ. μετοχές του free float ώστε να μην επωμιστεί τις ουκ ολίγες δεσμεύσεις που συνοδεύουν τους εισηγμένους ομίλους.

Αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διευκρινιστεί πως το τίμημα που θα προσφερθεί θα προσδιοριστεί μόνο από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 μηνών.

Α.Τάντουλος 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 03 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.