ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «κοντή μνήμη» των αγορών, το rebound και ο γρίφος της επόμενης μέρας

00:01 - 18 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Η «κοντή μνήμη» των αγορών, το rebound και ο γρίφος της επόμενης μέρας
Τελικά οι αγορές όντως έχουν «κοντή μνήμη» (short memory), αυτή είναι άλλωστε μια από τις ατάκες που ακούγονται κατά κόρον σε όλα τα διεθνή dealing rooms. Η επόμενη πιο δημοφιλής είναι «τι προβλέπουν οι αναλυτές, για να κάνουμε το εντελώς αντίθετο…».

Κάπως έτσι εξηγείται και χωρίς υψηλή ανάλυση, η εικόνα όχι μόνο του Ελληνικού Χρηματιστήριου που την Παρασκευή έδειξε να αναγεννιέται από τις στάχτες του, αλλά και των μεγαλύτερων αγορών, όπου μετά το επώδυνο «άδειασμα» που δέχτηκαν εκπέμπουν σήματα αντίδρασης.
Βέβαια για τους επαγγελματίες του χώρου ο όρος «άδειασμα» δεν είναι τόσο ενδεικτικός διότι παραπέμπει στο ότι κάποιοι πούλησαν επιθετικά προκειμένου να δημιουργήσουν πανικό και να επανατοποθετηθούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα. Μακάρι να είναι έτσι….


Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και όπως κατ’ επανάληψη έχει καταγράψει το reporter.gr τις προηγούμενες ημέρες, είναι πως οι παγκόσμιοι παίκτες έχουν αλλάξει ριζικά τα επενδυτικά τους πλάνα, συνεπεία των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων που δημοσιεύονται συνεχώς και του υπόγειου πολέμου μεταξύ της Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής «σχολής» για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Σύμφωνα με το διεθνές παρασκήνιο που μας μεταφέρουν κύκλοι που έχουν διαύλους επικοινωνίας με τα επενδυτικά κέντρα του Λονδίνου και της Γενεύης, οι ΗΠΑ αφού χτύπησαν στο «μαλακό υπογάστριο» τη Ρωσία μέσω της τιμής του πετρελαίου, ταυτόχρονα συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια από όλα τα μήκη και πλάτη της γης με την «υπόσχεση» του χαμηλότερου ρίσκου.


Επίσης σύμφωνα με τους λάτρεις των «θεωριών συνομωσίας» η Αμερική έχει διαμηνύσει στις αγορές πως από δω και πέρα και με ορίζοντα το 2017 τα «γκρίζας» προέλευσης κεφάλαια θα βρεθούν στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα ουκ ολίγα hedge funds προκειμένου να δείξουν… καλή διαγωγή σπεύδουν από τώρα να τοποθετηθούν σε Αμερικάνικα assets.


Όσον αφορά το προσκήνιο η εξήγηση είναι αρκετά πιο απλή.


Και τούτο διότι είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των διαχειριστών ακολουθεί τους leaders, στις επιλογές τους και βέβαια από την στιγμή που «αρχηγοί» στα χρηματιστήρια είναι Αμερικάνικα «σπίτια» περεταίρω εξηγήσεις είναι μάλλον περιττές…


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:49 - 18 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.