ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σενάριο για τα stress test που «παίζει» η αγορά

10:45 - 20 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Το σενάριο για τα stress test που «παίζει» η αγορά
Από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει στα 130 περίπου χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. πως απαιτεί απόλυτη εχεμύθεια και δεν θα ανεχτεί την παραμικρή διαρροή πριν την επίσημη ανακοίνωση των stress test την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι.

Στα χρηματιστηριακά στέκια της Αθήνας πάντως όλο το Σαββατοκύριακο, κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών σε μετρητά (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου) να υπολογίζονται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. 

 

Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα τότε ο λογαριασμός είναι διαχειρίσημος υπό την έννοια πως το ποσό ανά τράπεζα θα είναι σχετικά μικρό και άρα εύκολο να εξευρεθεί από την αγορά.


Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος, διότι παραμένουν ορισμένες αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες που ενδεχομένως να διαφοροποιούν το τελικό συμπέρασμα των stress test, όπως για παράδειγμα το κατά πόσο η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα προσθέσουν επιπλέον κονδύλια στα επισφαλή δάνεια, ή πόσο υλοποιήσιμα θα θεωρηθούν τα πλάνα αναδιάρθρωσης των Ελληνικών ομίλων.


Από την άλλη, τραπεζίτης του οποίου ζητήθηκε η άποψη, συμφωνεί πως το αποτέλεσμα των stress test θα είναι ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 7-8 δις. ευρώ, από το οποίο αν αφαιρεθεί το κονδύλι που θα προκύψει από τον αναβαλλόμενο φόρο και τα σχέδια αναδιάρθρωσης, πράγματι «περισσεύουν» περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βρεθούν από ΑΜΚ.


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 21 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.