ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφυγε ο χειρότερος μήνας για το Χ.Α. από τον Ιούνιο του 2013

18:20 - 31 Οκτ 2014 | Χρηματιστήριο
Έφυγε ο χειρότερος μήνας για το Χ.Α. από τον Ιούνιο του 2013
Κλείσιμο μήνα για τους διαχειριστές κεφαλαίων και όπως συνήθως συμβαίνει το καθιερωμένο window dressing ή αλλιώς η βελτίωση των αποτιμήσεων διεθνώς, όπως και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, βοήθησαν και το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πάρει μια κάποια ανάσα μετά από μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας και εξαιρετικά πολύπλοκης συγκύριας.

Τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την πορεία του από τις 1.061 μονάδες, κατρακύλησε μέχρι τις 869 μονάδες πριν αντιδράσει προς την περιοχή των 995 μονάδων και κατόπιν μιας ακόμα βύθισης, έκλεισε στις 915 μονάδες. Oι συνολικές απώλειες του μήνα ανήλθαν σε περισσότερο από 16% και ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Ιούνιο του 2013. 

 

Αυτά όσον αφορά την ιστορία, στο αύριο, αυτό που πρέπει να τονιστεί εξαρχής είναι πως η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από δω και πέρα θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των μεγάλων αγορών και κυρίως της Wall Street.


Αλλά και από μια σειρά εσωτερικά θέματα και πολιτικού χαρακτήρα και ευρύτερα οικονομικού και αμιγώς χρηματιστηριακού (βλέπε πιθανότητα για αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες).


Όμως στον βαθμό που στην Αμερική επιβεβαιωθεί και φέτος το σενάριο του year-end rally, το ΧΑ εκτιμάται πως μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό με την προϋπόθεση πάντα πως δεν θα προκύψει αρνητικός αστάθμητος παράγοντας.


Πάντως στα εγχώρια dealing rooms η αίσθηση που επικρατεί δεν εμπνέει και τόσο μεγάλη αισιοδοξία.


Το εγχώριο retail έχοντες χύσει όλα τα προηγούμενα κόρδα δεν παρουσιάζετε πρόθυμο να τοποθετηθεί σε μετοχές προτιμώντας να περιμένει τους μεγάλους «παίκτες» να κάνουν την αρχή.


Κύκλοι του χώρου που παρακολουθούν τις κινήσεις των ξένων στην Ελληνική αγορά, υποστηρίζουν πως το ισοζύγιο αγορών πωλήσεων και για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, γέρνει προς την πλευρά των ρευστοποιήσεων. Και μάλιστα σε σχέση που σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι της τάξεως του τρία προς ένα υπέρ των πωλήσεων.


Πράγμα που σημαίνει πως οι fund managers στο τέλος κάθε ημέρας θα πρέπει να βρίσκονται με μετρητά και αν μη τι άλλο η πορεία του ΧΑ την Παρασκευή, όπου την τελευταία μισή ώρα ο Γ.Δ. έχασε τα κέρδη του, επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη επενδυτική τακτική.


Επίσης το γεγονός ότι μπαίνουμε επί της ουσίας στον τελευταίο μήνα της χρηματιστηριακής χρήσης μια και τον Νοέμβριο λαμβάνει χώρα αυτό που στην γλώσσα της αγοράς λέγεται «κλείσιμο βιβλίων», θα συνοδευτεί από πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, που πάντα συνοδεύεται από έντονα σκαμπανεβάσματα.

 

A.T. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:06 - 31 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.