ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακροπρόθεσμα ελκυστικό, βραχυπρόθεσμα επικίνδυνο το ΧΑ

11:12 - 21 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Μακροπρόθεσμα ελκυστικό, βραχυπρόθεσμα επικίνδυνο το ΧΑ
Λίγες μέρες πριν η Citi επεσήμανε πως από την επόμενη χρονιά τα «P/E» των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα διαμορφωθούν σταδιακά σε κάτω του 10, επίπεδο που διεθνώς θεωρείται εξαιρετικά ελκυστικό, ενώ χθες η Franklin Templeton είπε πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο βάση του «κυκλικά προσαρμοσμένου P/E», είναι η πιο φθηνή αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αναλυτές του κορυφαίου διαχειριστή Αμοιβαίων Κεφαλαίων κάνοντας focus στον συγκεκριμένο αριθμοδείκτη υπολογίζουν ότι το P/E του ΧΑ διαμορφώνεται στο 4, με την επισήμανση πως αυτό το νούμερο προκύπτει από τον μέσο ορό των κερδών των τελευταίων 10 ετών και λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές. 

 

Επί της ουσίας και τα δυο επενδυτικά «σπίτια» απλά αναφέρονται σε ένα «κοινό μυστικό» που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν την αγορά της Αθήνας δεδομένου ότι αυτή την στιγμή οι αποτιμήσεις των Ελληνικών Blue Chips εξακολουθούν να βρίσκονται βάση της τεχνικής ανάλυσης σε υπερπουλημένα επίπεδα.


Ωστόσο το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και μια σειρά χρηματιστηριακού τύπου ιδιαιτερότητες (βλέπε τέλος του χρόνου, κλείσιμο βιβλίων κ.α.) κρατούν μακριά τα «βαριά» διεθνή χαρτοφυλάκια, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στα hedge funds και τους επαγγελματίες traders με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Για του λόγου το αληθές η Franklin Templeton σύμφωνα με τον πλατφόρμα του Bloomberg φαίνεται να έχει σημαντική θέση μόνο στον τίτλο της Εθνικής της τάξεως των 21,7 εκατ. μετοχών, όπως επίσης πως από την ίδια «δεξαμενή» στοιχείων (holders Bloomberg) προκύπτει πως κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου το ΧΑ αντέδρασε έντονα ανοδικά, δεν εντοπίζεται αύξηση θέσεων από τους ξένους.


Αυτό σημαίνει πως η αντίδραση είναι καθαρά υπόθεση των γρήγορων παικτών που αγοράζουν και πουλάνε μέσα στην ίδια μέρα, ενώ υπενθυμίζεται πως σήμερα στο μεσημέρι υπάρχει το κλείσιμο των Παραγώγων του μήνα που πάντα δημιουργεί επιπλέον μεταβλητότητα.

 

A.T. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 21 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.