ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ορίζοντας της ανόδου και το «άρωμα» από front running

14:11 - 22 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Ο ορίζοντας της ανόδου και το «άρωμα» από front running
Προς το τέλος του Νοεμβρίου τοποθετούν οι traders του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την ολοκλήρωση του κύκλου που έχει φέρει ήδη τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 1.000 μονάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η μεταβλητότητα θα φύγει από την ημερήσια διάταξη.

Και μπορεί η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες να αλλάζει την ρητορική της και να κατεβάζει το επίπεδο αισιοδοξίας που η ίδια είχε δημιουργήσει αναφορικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα, ωστόσο οι επαγγελματίες διαχειριστές θεωρούν πως τα χρονικά περιθώρια επιτρέπουν την συνέχιση του κύκλου, που κομψά ονομάζεται “window dressing” και επί της ουσίας πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι βελτίωσης των αποτιμήσεων. 

 

Σύμφωνα με πηγές από μεγάλο dealing room της Γενεύης η «κεντρική ιδέα» πάνω στην όποια βασίζονται οι fund managers είναι η σύγκριση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ που διαμορφώνεται στα 65 δις. ευρώ, με το επίπεδο του ΑΕΠ που υπολογίζεται να είναι της τάξεως των 185 δισ. ευρώ για το 2014.


Η σχέση του τρία προς ένα αποτελεί παράμετρο που προσδίδει βαθμό ασφαλείας στις κινήσεις των hedge funds αλλά και των επενδυτών γενικότερα, υπό την οπτική γωνία πως ναι μεν η κατάσταση είναι «ευαίσθητη» και εξαιρετικά ευμετάβλητη, αλλά παράλληλα οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν υποτιμημένες.


Πρόκειται παρεμπιπτόντως για την «τακτική Buffett» του γνωστού επενδυτή Warren Buffett που φημίζεται για το κερδοσκοπικό του ένστικτο και του οποίου τις «συμβουλές» ακολουθούν χιλιάδες επενδυτές παγκοσμίως.


Επιπροσθέτως η αγορά δεν αναμένει άμεσα «εκπλήξεις» τύπου Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου από τις τράπεζες και συνεκτιμά το ότι η ευρύτατη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων που εξελίχθηκε όλο το Φθινόπωρο έχει ολοκληρωθεί κάτι που πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν πια μεγάλοι πωλητές στον κύκλο των συναλλαγών.


Όσον αφόρα τις ενστάσεις που ακούγονται σχετικά με το ότι η ανοδική αντίδραση που έφτασε το 12% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και το 18% για τον Τραπεζικό Δείκτη, μέσα σε μια εβδομάδα, οφείλεται σε κάλυψη ανοιχτών θέσεων (short covering) προφανώς έχουν βάση δεν αποτελούν όμως την μοναδική παράμετρο.


Ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ρόλο στην διαμόρφωση της εικόνας παίζει και μάλιστα σημαντικό η αίσθηση πως τελικά η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί υπό την παρούσα κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αποφύγουμε τις εκλογές μέσα στο 2015.


Το συγκεκριμένο σενάριο κυκλοφορεί έντονα στα εγχώρια τραπεζικά dealing rooms από την Πέμπτη και μετά, αφήνοντας και το σχετικό «άρωμα» εσωτερικής πληροφόρησης και frond running, από επενδυτικά κέντρα που ίσως έχουν πρόσβαση σε πολιτικούς κύκλους με αποτέλεσμα να γνωρίζουν νωρίτερα τις πολιτικές αποφάσεις.


Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:35 - 22 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.