ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούλα και μετάνιωνε….

17:10 - 24 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Πούλα και μετάνιωνε….
Η κατοχύρωση κερδών αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενόψει και της αυριανής συνάντησης στο Παρίσι, εικόνα που ναι μεν δεν προκαλεί σημαντική ανησυχία, δεν παύει ωστόσο να θυμίζει την παλαιά χρηματιστηριακή αρχή που λέει «πούλα και μετάνιωνε…».

Ενώ σοβαρά υπόψη πρέπει να ληφθεί από τους επιδόξους traders πως από αύριο 25 Νοεμβρίου κλείνουν και τυπικά τα «βιβλία» των hedge funds κάτι που ενδέχεται να μεταφραστεί σε περεταίρω ρευστοποιήσεις ή έστω περιορισμό της δραστηριότητας στην πλευρά των αγοραστών.


Βάση της παραπάνω προσέγγισης-εκτίμησης παρατηρείται σχετικό άνοιγμα short positions ή αλλιώς πονταρίσματα προς την πτωτική κατεύθυνση μέσω των προθεσμιακών συμβολαίων του FTSE ASE 25, ωστόσο και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων η εικόνα παραμένει θολή με την στάση της πλειοψηφίας των επενδυτών να μαρτύρα αδυναμία εντοπισμού σαφέστερων σημάτων.


Πάντως και όπως από το πρωί μεταδίδει το repoter.gr tο κλίμα στα εγχώρια dealing rooms παραμένει αισιόδοξο ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση.


Υπό το πρίσμα της τεχνικής ανάλυσης μετά από το εντυπωσιακό ράλι της προηγούμενης εβδομάδος της τάξεως του 12% για τον Γ.Δ. και 18% για τον Δείκτη των Τραπεζών, τα τρέχοντα επίπεδα μπορούν να εξελιχτούν σε ισχυρά σημεία αντίστασης.


Απο μια διαφορετική οπτική γωνία όμως, η αγορά της Αθήνας μπορεί να παγιώσει την ανοδική τάση και να βρεθεί υψηλότερα των 1.100 μονάδων, σενάριο που παραμένει ενεργό με την προϋπόθεση της συμφωνίας στο Δημοσιονομικό και της ύπαρξης ισχυρών ενδείξεων για αποφυγή των εκλογών το 2015.

 

Πρόβλημα θα προκύψει πάντως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ να κάνει πράξη την προειδοποίηση πως θα κόψει τις γραμμές ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες αν δεν προκύψει κάποια μορφή συμφωνίας με την τρόικα.

 

Πρόκειται βέβαια για κίνδυνο που για την ώρα δεν λαμβάνεται υπόψη από τους ενεργούς επενδυτές, αλλά ενδεχομένως να επηρεάζει τους πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρας που εστί κι αλλιώς δεν παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότατα στο ΧΑ την τρέχουσα περίοδο.

 

A.T.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.