ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλάσσεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο

13:13 - 26 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
Επιφυλάσσεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Αναμενόμενο το πισωγύρισμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αν και η ένταση της χθεσινής πτώσης δεν παύει να θυμίζει την έλλειψη «βάθους» της αγοράς ενώ οι ξένοι διαχειριστές ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα οι εγχώριοι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα από την συνάντηση στο Παρίσι τηρώντας στάση αναμονής, με αποτέλεσμα οι τίτλοι που παρουσιάζουν αξιόλογη εμπορευσιμότητα να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.


Είναι χαρακτηριστικό πως δυο μετοχές, αυτές των Πειραιώς και Εθνικής, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από τον μισό τζίρο με την πρώτη να διαφοροποιείται από την γενικότερη πτωτική τάση ένεκα και των κινήσεων εξυγίανσης του ισολογισμού, όπως ανακοίνωσε ο όμιλος.


Οι τίτλοι της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις, εικόνα που αν κανείς θελήσει να δει την θετική πλευρά της, μπορεί να δικαιολογηθεί από την ώρα που έχει προηγηθεί έντονη ανοδική αντίδραση που πάντα επιφέρει επιθετικότερο profit taking.


Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η περιοχή των 950 μονάδων μπορεί να αποτελέσει το πρώτο «πάτημα» μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασης και κατοχύρωσης των 1.000 μονάδων, αν και οι επαγγελματίες traders του Χρηματιστηρίου Παραγώγων διατηρούν επιφυλάξεις για τα περιθώρια της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης.


Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιστροφή της τάσης είχε προβλεφτεί σε μεγάλο βαθμό από τους αναλυτές, αλλά προφανώς από δω και πέρα υπάρχουν εξωχρηματιστηριακοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του ΧΑ μέχρι το τέλος της χρονιάς.


FTSE ASE 25


Σύμφωνα με τον Γ. Σπίρτο της Hellenic American Securities η αγορά συνεχίζει να κινείται υπό το σενάριο του τριγωνικού σχηματισμού με pivot point (σημείο εκκίνησης) το χαμηλό των 277 μονάδων (15.10.2014). Από εκεί έχουμε παρακολουθήσει την ανάπτυξη του a κύματος στο υψηλό των 336,27 μονάδων (27.10.2014), του b στις 381 μονάδες και την τρέχουσα ανάπτυξη του c με τοπικό υψηλό – μέχρι στιγμής – στις 325 μονάδες.


Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια της συσσώρευσης είναι υποστηρικτικός του σεναρίου περί τριγωνικού σχηματισμού. Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων τόσο σε επίπεδο διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικα (25/26 Νοεμβρίου), όσο και των επόμενων αποφάσεων της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για την τόνωση της ρευστότητας στο σύστημα (4 Δεκεμβρίου) και κατά συνέπεια της αύξησης των επιπέδων πληθωρισμού – αποπληθωρισμός και Ιαπωνοποίηση της Ευρωπαικής Οικονομίας ονομάζεται η σύγχρονη απειλή – η αγορά επιλέγει δικαίως την οδό της συσσώρευσης σε ένα range 277-336, μέχρι πιο απτών πληροφοριών.


Πτωτική λύση του σχηματισμού κάτω από τα επίπεδα των 277/381 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για τα επίπεδα των 210/250 μονάδων, ενώ απρόσμενη άνοδος πάνω από τα επίπεδα των 336 μονάδων θα θέσει σε αμφισβήτηση το παρόν πρωτεύον σενάριο.

 

A.T. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.