ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καλλωπισμός» χαρτοφυλακίων στην εκπνοή του μήνα

12:28 - 28 Νοε 2014 | Χρηματιστήριο
«Καλλωπισμός» χαρτοφυλακίων στην εκπνοή του μήνα
Τελευταία συνεδρίαση του μήνα με εμφανείς κινήσεις καλλωπισμού χαρτοφυλακίων (window dressing) από τους διαχειριστές που εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικές θέσεις στις Ελληνικές μετοχές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχειά του ΧΑ οι διεθνείς επενδυτές έχουν στα χέρια τους του 60% της κεφαλαιοποίησης, ποσοστό που ναι μεν περιλαμβάνει και «μεταμφιεσμένους» εγχωρίους κωδικούς δεν παύει ωστόσο να είναι ενδεικτικό της έκθεσης των ξένων κεφαλαίων στην αγορά της Αθήνας.


Ο Γενικός Δείκτης κινείται από το ξενικά της ημέρας ανοδικά με την «συμπαράσταση» της έλλειψης βάθους που βοηθά την αντίδραση, με την επισήμανση πάντα πως η εικόνα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή αν προκύψει αστάθμητος παράγοντας.


Προφανώς η περίοδος παραμένει «πονηρή» υπό την έννοια πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις των επαγγελματιών διαχειριστών όσον αφορά τον ορίζοντα των κινήσεων τους, ενώ ο επόμενος μήνας μπορεί να χαρακτηριστεί από καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όμως οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα πάψουν να έχουν ρόλο στην διαμόρφωση της μεγάλης εικόνας.


Το πιθανότερο που θα συμβεί είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας και σταδιακές τοποθετήσεις μικρού βεληνεκούς, ικανές όμως να διαμορφώσου την τάση.


Παράμετρος που επίσης θα συμβάλει είναι η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομιών αποτελεσμάτων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αφού φιλτραριστούν από τους αναλυτές.


Επιπρόσθετα η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάνει τους πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές να βλέπουν νέες «ευκαιρίες» δεδομένης της αποκλιμάκωσης του κόστους της ενέργειας που αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την εγχώρια παραγωγή και επηρεάζει σημαντικά τους ισολογισμούς.


Α.Τ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.