ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άδειασμα» με το καλημέρα με ενδείξεις αντίδρασης

12:20 - 26 Ιαν 2015 | Χρηματιστήριο
«Άδειασμα» με το καλημέρα με ενδείξεις αντίδρασης
Με βαριές απώλειες κυρίως για τα τραπεζικά χαρτιά ξεκίνησε η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, εικόνα που αποδίδεται στο ότι τελικά οι κάλπες δεν έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Η συγκεκριμένη παράμετρος μπορεί να μην θεωρείται ως ώρας τουλάχιστον σημαντική, υπό την έννοια πως ήδη έχει προκύψει πολιτικός συνασπισμός μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ κατ των ΑΝΕΛ ικανός να στηρίξει την κυβέρνηση, ωστόσο για τους ανθρώπους της αγοράς έχει μεγάλο ειδικό βάρος.


Οι ανησυχίες διαχωρίζονται σε δυο επίπεδα με το πρώτο να έχει να κάνει με την ευρύτερη κατάσταση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και που μόνο ομαλό δεν είναι, ενώ το δεύτερο αφόρα τον τρόπο που θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση το τραπεζικό σύστημα. Στο οποίο είναι βασικός ή μεγαλομέτοχος.


Αποτέλεσμα είναι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στους τραπεζικούς τίτλους να παρασύρουν το σύνολο των Blue Chips σε οδυνηρές απώλειες, προκαλώντας απογοήτευση στην αγορά που ορμώμενη από την θετική εικόνα της προηγούμενης Παρασκευής έλπιζε σε συνέχιση της αντίδρασης.


Οι πιο ψύχραιμοι του χώρου πάντως συστήνουν στάση αναμονής και όχι κινήσεις πανικού, εκτιμώντας πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα «άδειασμα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με απλά λόγια σημαίνει πως πρόκειται για ένα κύμα πωλήσεων που θα εκτονωθεί.


Από την μεριά τους οι αναλυτές «βλέπουν» ένα σημείο στήριξης στα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και του FTSE ASE 25, προσθέτοντας πως η πρωινή πτώση τροφοδοτήθηκε και από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια.

 

Α.Τάντουλος 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.