ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «φαινόμενο του 2012» φοβάται η αγορά

12:48 - 28 Ιαν 2015 | Χρηματιστήριο
Το «φαινόμενο του 2012» φοβάται η αγορά
Συνεχίζεται και σήμερα η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ενώ τα υπόλοιπα Blue Chips δείχνουν κάποια πρώτα θολά σήματα σταθεροποίησης που ωστόσο δεν είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των επενδυτών.

Στα μεγάλα dealing rooms οι brokers χωρίς να κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εικόνα της αγοράς μετά τις εκλογές, συζητούν την περίπτωση να βρεθούμε σε συνθήκες όπως εκείνες πριν τις εκλογές του 2012 όπου η συνολική κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν τέτοια που τους έδινε στάθμιση στους δείκτες της τάξεως του 5% μόνο.


Χαρακτηριστική είναι η ατάκα διαχειριστή πως το market cap του τραπεζικού κλάδου θα φτάσει να είναι όσο της Jumbo, άποψη που έχει μεν μια δόση υπερβολής όμως ήδη οι κατάρρευση των τεσσάρων «συστημικών» μετοχών μειώνει σε κάτω του 10% τις σταθμίσεις τους.


Σημειώνεται δε πως η καθόλου ευχάριστη και σίγουρα μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, προκαλεί αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ή αλλιώς μείωση θέσεων που προφανώς ανατροφοδοτεί την πτώση.


Τα αίτια είναι βεβαίως λίγο πολύ γνωστά και καταγεγραμμένα εγκαίρως από το reporter.gr.


Οι «παραγωγικοί» υπουργοί της νέας κυβέρνησης «βγήκαν» καταρχήν πολύ επιθετικά αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις που είδη είχαν δρομολογηθεί, όπως της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας δέχτηκε ισχυρές ρευστοποιήσεις και συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά.


Ταυτόχρονα η «σιγή ασυρμάτου» σχετικά με την αντιμετώπιση των τραπεζών, δημιουργεί την αίσθηση στους επενδυτές πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρηματιστηριακό επίπεδο.


Πιο συγκεκριμένα το τοπίο παραμένει εξαιρετικά θολό ως προς το τι θα πράξει το Δημόσιο σε επίπεδο διοικήσεων και σε επίπεδο ευρύτερης στρατηγικής.


Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως έχει να κάνει με την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συνδυασμό με τις ταμειακές ανάγκες της χώρας (βλέπε έντοκα γραμμάτια), που μπορεί ως ώρας να καλύπτεται από την γραμμή ρευστότητας του ELA, αλλά και αυτή η λύση υπόκειται σε περιορισμούς που μάλιστα ελέγχονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.

 

Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.