ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο backstage:Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου «αδειάσματος»

16:59 - 30 Ιαν 2015 | Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο backstage:Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου «αδειάσματος»
Όποιος προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει το βίαιο «άδειασμα» στο ΧΑ θα πρέπει να ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ουκ ολίγα επιθετικά χαρτοφυλάκια είχαν λάβει κερδοσκοπικές θέσεις στα Ελληνικά Blue Chips και κυρίως στα τραπεζικά,

Με απλά λόγια είχαν «φορτώσει» χαρτιά με την προσδοκία πως βάση των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε αυτοδύναμος από τις κάλπες και το χρηματιστήριο θα συνέχιζε την ανοδική αντίδραση της προ-προηγούμενης Παρασκευής.

Κάτι που βέβαια δεν συνέβη, αντιθέτως αυτό που πρόεκυψε ήταν  ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό σχήμα που προφανώς δεν άρεσε στους επενδυτές.

Έτσι είχαμε μια ακραία μορφή της παλαιάς χρηματιστηριακής παροιμίας της «μάνας του χωσέ…» συν του ότι οι αγορές δεν ήταν «πληρωμένες» αλλά «αέρας» με ότι αυτό συνήθως συνεπάγεται.

 

Ξέρουμε ποιοι πούλησαν, δεν ξέρουμε ποιοι αγόρασαν

 

Όταν θα δοθούν στην δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Ιανουάριο σε λίγες μέρες, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν συν τοις άλλοις στο ταμπλό έλαβε χώρα αυτό που στην γλώσσα της αγοράς ονομάζεται υποτιμητική κερδοσκοπία.

Αν μάλιστα αποδειχτεί πως για πολλοστή φορά οι ξένοι στο τέλος της ημέρας ήταν αγοραστές τότε προφανώς υπάρχει θέμα για κινήσεις μεγάλων παικτών με δεσπόζουσα θέση, που κάνουν ότι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν.

Παλιά καραβάνα του χώρου έλεγε πάντως πως αυτά δεν τα έκανε ούτε το πάλαι ποτέ «χοντρό» λόμπι της Σοφοκλέους.

 

«Έπαιξαν μπουνιές» στις Χρηματιστηριακές

 

Την ώρα που οι τράπεζες ήταν στο -30% κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης ορισμένοι brokers και traders γνωρίζοντας ότι εν πολλοίς η κατάρρευση οφείλονταν σε αναγκαστικές πωλήσεις λόγο των margin calls, ανέλαβαν το ρίσκο να αγοράσουν.

Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν άγριοι τσακωμοί και με τους υπεύθυνους των dealing rooms αλλά και με τους ίδιους τους χρηματιστές που θεωρούσαν πως έρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή.

Τελικά αγορές έγιναν αλλά κατά κύριο λόγο με μετρητά και μόνο, ενώ από χθες πολλοί επαγγελματίες σκέπτονται πολύ σοβαρά να αναζητήσουν νέα στέγη σε πιο ευέλικτα μαγαζιά.

 

Α.Τάντουλος


 
Άλλη μια παλαιά χρηματιστηριακή παροιμία

 

Τα δυο θανάσιμα αμαρτήματα των επενδυτών είναι η πλεονεξία και ο φόβος.
Τόσο απλά…

 

Στο παραπέντε αποφεύχθηκε το ενεργειακό black out

 

Στο «τσακ» γλύτωσε η χώρα το να μείνει από καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες.
Το τάνκερ φορτωμένο με «αργό» ήταν αρόδο στον Σαρωνικό αλλά ο broker που είχε κλείσει το deal δεν έδινε το ok για να ξεφορτώσει αν προηγουμένως δεν πληρωνόταν το φορτίο.

Ρευστό στο ταμείο του ενεργειακού ομίλου ωστόσο δεν υπήρχε και οι αρμόδιοι πέρασαν δύσκολο Σαββατοκύριακο, μέχρι τελικά να βρεθεί η γραμμή ρευστότητας και να πάρει πρώτη υλη το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας.

Την επόμενη φορά να δούμε τι θα γίνει…

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 04 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.