ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άρωμα» χειραγώγησης στο ΧΑ και shorting για “μεγάλα παιδιά” με το Ελληνικό ETF στην Wall Street

19:03 - 30 Ιαν 2015 | Χρηματιστήριο
«Άρωμα» χειραγώγησης στο ΧΑ και shorting για “μεγάλα παιδιά” με το Ελληνικό ETF στην Wall Street
H αγορά έτρεφε υψηλότερες προσδοκίες από τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ. Αυτό,αποτυπώθηκε, εκτός από το Χ.Α., στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που βρέθηκε ξανά πάνω από το 11% και συγκεκριμένα στο 11,3%. H απόδοση του 3ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 17,8%.

Το γεγονός ότι το timing του πτωτικού γυρίσματος της αγοράς όπως και εκείνης των ομολόγων, συνέπεσε με τις λιτές και διόλου καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών και της κυβέρνησης, αν μη τι άλλο δείχνει πως οι επενδυτές μάλλον προτίμησαν την στάση αναμονής από το ρίσκο της επόμενης μέρας.

 

Προφανώς κανείς δεν περίμενε να αλλάξει προς το καλύτερο το μομέντουμ του ΧΑ μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο η εικόνα θα μπορούσε να ήταν κάπως καλύτερη δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις των Blue Chips παρά το ριμπάουντ παραμένουν σε ενδιαφέροντα επίπεδα έστω και σε επίπεδο trading.

 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 721 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,59%, σε επίπεδο εβδομάδας η πτώση ήταν της τάξεως του 14,1% ενώ στον μήνα το ΧΑ χάνει 12,61% ποσοστό εξαιρετικά επώδυνο για τα διεθνή χαρτοφυλάκια που διατηρούν μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θέσεις στις Ελληνικές μετοχές.

 

Αναλυτικότερα την Παρασκευή και ενώ στο ξεκίνημα της ημέρας παρατηρήθηκε το λεγόμενο «over shooting» ειδικά στις τράπεζες, δηλαδή συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης με συχνά επιθετικά χαρακτηριστικά, από το μεσημέρι και μετά σταδιακά οι διαχειριστές έκαναν δεύτερες σκέψεις και κατά την αργκό του χρηματιστηρίου προτίμησαν το «πούλα και μετάνιωνε…».

 

Το αυτό παρατηρήθηκε και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων όπου η απόδοση του 10ετούς bond κινήθηκε προς το 11% ενώ το πρωί υποχωρούσε κάτω από το 10%, του 5ετούς επέστρεψε στο 14% και του 3ετούς στο 17%.

 

Την ίδια στιγμή βεβαίως οι κερδοσκοπικές κινήσεις στο ταμπλό της spot αγοράς και αυτής των Παραγώγων συνεχίζεται από συγκεκριμένα hedge funds που αξιοποιούν την συγκυρία και εντείνουν το volatility.

 

Όπως συνεχίζεται το «παιχνίδι για μεγάλα παιδιά»  με το Ελληνικό ETF στην Wall Street το Global X FTSE Greece 20 ETF που διαμορφώνει την αποτίμησή του από το καλάθι των μετοχών του FTSE ASE 25 και προσφέρεται για naked short shelling (γυμνό σορτάρισμα).

 

Πρόκειται για μια σοφιστικέ επενδυτική τακτική που δεν επιτρέπεται στο χρηματιστήριο της Αθήνας, συν του ότι όποιος θελήσει να δανειστεί τίτλους ώστε να προβεί σε ανοιχτές πωλήσεις και δεν βρίσκει εύκολα μετοχές και αν βρει θα πρέπει να καταβάλει απαγορευτικό επιτόκιο δανεισμού.

 

Αναλυτικότερα στην χρηματιστηριακή πιάτσα ακούγεται έντονα πως έμπειροι fund managers από το City του Λονδίνου προβαίνουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ ταυτόχρονα με το άνοιγμα short positions στο Ελληνικό ETF στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο. Δηλαδή και με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, οι συγκεκριμένοι traders ρίχνουν το ΧΑ πουλώντας επιθετικά, κάτι στο οποίο βεβαίως βοήθα η συγκυρία και παράλληλα αποκομίζουν πολλαπλάσια κέρδη απο την απέναντι πλευρά του ωκεανού, σε σχέση την ζημιά που καταγράφουν στην Ελλάδα.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το Global X FTSE Greece 20 ETF έχει τις τελευταίες ημέρες τετραπλασιάσει την εμπορευσιμότητά του που από 300-400 χιλ. τεμάχια έχει φτάσει έως και τα 1,7 εκατ. κομάτια.

 

Πρόκειται για ένα ακραίο κερδοσκοπικό arbitrage το οποίο μένει να αποδειχτεί το κατά πόσο ξεπερνά τα όρια της χειραγώγησης και επ’ αυτού απάντηση φυσικά είναι αρμοδία να δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:21 - 05 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.