ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάρτης-γδάρτης για τις Ελληνικές μετοχές (;)

12:30 - 02 Μαρ 2015 | Χρηματιστήριο
Μάρτης-γδάρτης για τις Ελληνικές μετοχές (;)
Το ξεκίνημα του μήνα διάλεξε η Moody’s για να προειδοποιήσει με υποβάθμιση το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έστω και αν εντοπίζει κάποιες «ανάσες» που μπορεί να δεχτεί λόγο της ενδιάμεσης συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές της και όπως συνήθως συμβαίνει η χρηματιστηριακή αγορά σπεύδει να πάρει νέες αποστάσεις από τα τραπεζικά χαρτιά.

Ωστόσο κύκλοι του χώρου υποστηρίζουν πως και να μην υπήρχε στο κάδρο το report του οίκου αξιολόγησης, οι επενδυτές του ΧΑ φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πως το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται δεν προσφέρεται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, αντιθέτως η ρευστότητα της όλης κατάστασης μάλλον ωθεί τους fund managers σε αποπεπένδυση.


Ρόλο βεβαίως στην διαμόρφωση της εικόνας παίζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, επίσημα αλλά κυρίως ανεπίσημα «τραβά το σκοινί» έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ σε κάθε ευκαιρία δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις σύγχυση και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.


Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο Μάρτιος θα είναι ένας ακόμα μήνας όπου η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη, κάτι που ενδεχομένως να αρέσει στους επαγγελματίες traders, κρατά όμως μακριά την μεγάλη μάζα των επενδυτών (εγχώριων και ξένων) αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο σε κινήσεις ακραίας κερδοσκοπίας.


Σε τεχνικό επίπεδο οι 850 μονάδες αποτελούν ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης, όπως και η ζώνη των 250 μονάδων για τον FTSE ASE 25, με την προϋπόθεση όμως πως δεν θα προκύψει μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων από χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν την στάση αναμονής από το ρίσκο.


Υπενθυμίζεται πως ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας του πρώτου τριμήνου της χρονιάς και οι διαχειριστές στο τέλος του κάνουν πάντα το πρώτο «ταμείο» του έτους ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και εντολές απόσυρσης κεφαλαίων από πελάτες των hedge funds  που θα πρέπει να εκτελεστούν στις επόμενες εβδομάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.