ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γονάτισαν» οι τραπεζικές μετοχές-Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

18:08 - 02 Μαρ 2015 | Χρηματιστήριο
«Γονάτισαν» οι τραπεζικές μετοχές-Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση
Με επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές ξεκίνησε ο Μάρτιος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και με αφορμή την προειδοποίηση της Moody’s για περεταίρω υποβάθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858,9 μονάδες με απώλειες2,45% ενώ ο τζίρος ήταν χαμηλός και στα 84 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο κύκλοι του χώρου υποστηρίζουν πως και να μην υπήρχε στο κάδρο το report του οίκου αξιολόγησης, οι επενδυτές του ΧΑ φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πως το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται δεν προσφέρεται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, αντιθέτως η ρευστότητα της όλης κατάστασης μάλλον ωθεί τους fund managers σε αποπεπένδυση.

 

Ρόλο βεβαίως στην διαμόρφωση της εικόνας παίζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, επίσημα αλλά κυρίως ανεπίσημα «τραβά το σκοινί» έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ σε κάθε ευκαιρία δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις σύγχυση και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο Μάρτιος θα είναι ένας ακόμα μήνας όπου η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη, κάτι που ενδεχομένως να αρέσει στους επαγγελματίες traders, κρατά όμως μακριά την μεγάλη μάζα των επενδυτών (εγχώριων και ξένων) αφήνοντας έτσι το πεδίο ελεύθερο σε κινήσεις ακραίας κερδοσκοπίας.

 

Σε τεχνικό επίπεδο οι 850 μονάδες αποτελούν ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης, όπως και η ζώνη των 250 μονάδων για τον FTSE ASE 25, με την προϋπόθεση όμως πως δεν θα προκύψει μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων από χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν την στάση αναμονής από το ρίσκο.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας του πρώτου τριμήνου της χρονιάς και οι διαχειριστές στο τέλος του κάνουν πάντα το πρώτο «ταμείο» του έτους ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και εντολές απόσυρσης κεφαλαίων από πελάτες των hedge funds  που θα πρέπει να εκτελεστούν στις επόμενες εβδομάδες.


Η τεχνική εικόνα 


Σύμφωνα με τον αναλυτή της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ Απόστολο Μάνθο Ο Γενικός Δείκτης μετά τη γρήγορη επαφή με την περιοχή αντίστασης των 950 με 960 μονάδων επανήλθε προς τη ζώνη «φωτιά» των 870 με 850 μονάδων, αναζητώντας νέους πιο ισχυρούς καταλύτες για να μπορέσει να δώσει ως τιμή στόχο το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.


Όσο όμως δεν βρίσκονται τα απαραίτητα καταλυτικά νέα είναι πολύ πιθανό ο δείκτης να κοιτάει καθοδικά την στήριξη (πρώην αντίσταση) σηματωρό των τελευταίων 3 μηνών, στις 847 μονάδες.


Παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το εν λόγω επίπεδο τιμών που εκτείνεται από τις 860 έως τις 838 μονάδες θα δώσει το πάτημα σταθεροποίησης και κίνησης προς νέα ετήσια υψηλά.


Αντιθέτως εάν επιβαρυνθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα με καθοδική διάσπαση του 847 και καταγραφή κλεισιμάτων κάτω από το προπύργιο των 824 μονάδων θα προκαλέσει βίαιες ρευστοποιήσεις, στοιχείο που προσπαθούν κάποια «ισχυρά χέρια» να το αποσοβήσουν παρά τις πωλήσεις κατά ριπάς στους τραπεζικούς τίτλους.


Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί μια μικρής έκτασης αισιοδοξία για τη συνέχεια καθώς λίγο εάν ηρεμήσουν τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα και μπει η αγορά σε μια σταθεροποιητική ρότα το μεσοπρόθεσμο διαγραμματικό τοπίο δίνει ως πιθανό στόχο τις 1060 με 1100 μονάδες.


Επίσης αντίσταση πέριξ των 280 μονάδων βρήκε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 αναγκάζοντάς τον σε καθοδική αναδίπλωση προς την περιοχή στήριξης των 250 με 248 μονάδων, όπου και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία.


Η οποιαδήποτε λείανση των πωλήσεων στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις μπορεί να δώσει τα απαραίτητα εφόδια για μια αρχική ανοδική κίνηση προς τις 268 με 270 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:17 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.