ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζόγος στις τράπεζες-Τι δείχνει το premium στα Παράγωγα

12:22 - 03 Μαρ 2015 | Χρηματιστήριο
Τζόγος στις τράπεζες-Τι δείχνει το premium στα Παράγωγα
Με την μετοχή της Εθνικής να ξεκινά την συνεδρίαση στο +10% αλλά και τα υπόλοιπα Blue Chips να ακολουθούν με σημαντικά ποσοστά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο για μια ακόμα συνεδρίαση αποδεικνύει πως έχει μεταβληθεί σε μια μεγάλη ρουλέτα γύρω από την οποία οι παίκτες είναι λίγο πολύ οι ίδιοι και ο ένας προσπαθεί να πάρει τα λεφτά του άλλου.

Πάντως σήμερα η αιτία και η αφορμή που κάνει τους traders να προβαίνουν σε αγορές έχει να κάνει με τις χθεσινοβραδινές καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών περί παραμονής της χώρας στο ευρώ, αλλά και της βεβαιότητας που εξέφρασε πως στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα υπάρξει πρόοδος.


Η δεύτερη αιτία είναι αμιγώς χρηματιστηριακού τύπου και σχετίζεται με το short covering, δηλαδή την διαδικασία κλεισίματος short θέσεων που συνεπάγεται αγορές και αποτελεί συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα.


Έχει δε ενδιαφέρον να σημειωθεί πως στο Χρηματιστήριο Παραγώγων το προθεσμιακό συμβόλαιο του FTSE ASE 25 διαπραγματεύεται με premium έναντι του δείκτη στην spot αγορά, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες αποκωδικοποιείται ως σήμα για πτωτικό γύρισμα.


Όμως έμπειροι διαχειριστές του ΧΠΑ υποστηρίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες απορύθμισης που επικρατούν στην αγορά το συγκεκριμένο σήμα μπορεί να σημαίνει και το εντελώς αντίθετο, δηλαδή επικείμενη ανοδική κίνηση κάτι με το οποίο συμφωνεί σε ένα βαθμό και η τεχνική ανάλυση.


Ειδικότερα ο «25άρης» έχει περιθώρια ανόδου προς τις 263 μονάδες που αποτελούν τον κοντινό του στόχο και αμέσως μετά τις 271 μονάδες, με την επισήμανση πάντα πως τα διαγράμματα είναι έτσι κι αλλιώς δυσανάγνωστα ένεκα της μεγάλης μεταβλητότητας και άρα το να τα ακολουθεί κανείς εμπεριέχει ανάλογο ρίσκο.

 

Α.Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.