ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως ο Ντράγκι «γύρισε» την αγορά

18:08 - 05 Μαρ 2015 | Χρηματιστήριο
Πως ο Ντράγκι «γύρισε» την αγορά
Τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές προς το τέλος της συνεδρίασης και κατόπιν των θετικών σχολίων του Μ. Ντράγκι για τους Ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, ήταν η βασική αιτία για το γύρισμα του ΧΑ σε θετικό έδαφος.

Ο άλλος λόγος σχετίζεται με την πληροφορία πως ολοκληρώθηκαν μεγάλες εντολές πώλησης από διεθνή χαρτοφυλάκια που τις προηγούμενες μέρες προέβησαν σε κινήσεις επανεπένδυσης από το ΧΑ.


Σε κάθε περίπτωση πάντως η αγορά είδε από την θετική της πλευρά την απαγόρευση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να αξιοποιούν την ρευστότητά τους για αγορές κρατικών τίτλων, εξέλιξη που μπορεί να μην αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση, θεωρείται όμως πως τις  προστατεύει  από το να γεμίσουν με «τοξικά» assets που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικούς τριγμούς αν κάτι δεν πάει καλά κατά την διαπραγμάτευση.  


Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 857 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 0,99% ενώ ο τζίρος διατηρήθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και στα 68 εκατ. ευρώ.


Βεβαίως παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Blue Chips δείχνουν διάθεση για ανοδική αντίδραση το ευρύτερο κλίμα όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες πάνω από την χώρα εξακολουθεί να λειτούργει ως τροχοπέδη με αποτέλεσμα η κάθε προσπάθεια να ανακόπτεται.


Και προφανος η εικόνα του ΧΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί μη συμβατή σε σχέση με τα γεγονότα από την στιγμή που επικρατεί θολό τοπίο σχετικά με την διαπραγμάτευση, ενώ στο κλίμα ανασφάλειας συνδράμει και η πληροφορία πως χθες στο EWG απορρίφτηκε το πακέτο προτάσεων που το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας.


 Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί πως στα διεθνή δημοσιεύματα επανέρχονται τα καταστροφικά σενάρια, τα οποία και εδράζονται στην εμφανέστατη αδυναμία συνεννόησης με τους δανειστές μας, ενώ η τακτική της κυβέρνησης να σπεύσει να εξασφαλίσει ρευστότητα μέσω εσωτερικού δανεισμού,  δεν ακούστηκε καθόλου καλά στα αυτιά των fund managers.


 Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες στα χρηματιστηριακά γραφεία μεγάλοι επενδυτικοί πόλοι όπως αυτοί του Capital και της Black Rock προχωρούν σταδιακά σε μείωση θέσεων στις τραπεζικές μετοχές άλλα και σε άλλες προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο τους, ενισχύοντας έτσι την πτωτική τάση.


 Ο λόγος είναι προφανής και σχετίζεται ακριβός με το κλίμα ασάφειας που επικρατεί ενώ η στάση των ξένων δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν προκύψει εξέλιξη που θα ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πιο ομαλή και ελεγχόμενη πορεία της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:15 - 05 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.