ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον

10:22 - 20 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 0,25% χθες, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η

Eurobank (+ 3,52%), η Alpha Bank (+ 2,34%) και η Εθνική Τράπεζα (+ 1,99%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση , ενώ η ΕΧΑΕ (-1,42%), η Ελλάκτωρ (-1,44%) και η Motor Oil (-2,50%) ήταν οι μετοχες με την μεγαλυτερη απωλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 8,6εκατ. σε € 30.6εκατ. με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 8,2 εκατ), στον ΟΠΑΠ (€ 5,7 εκατ) και στη Eurobank (€ 2,8 εκατ).

 

Μια ακόμα  ανιαρή συνεδρίαση  ανεμενεται σήμερα.

Πολιτικά νέα

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα + 1,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος (κάτω από τις προβλέψεις του προϋπολογισμό του 2%  για το 2017 και σχεδόν σύμφωνη με το στόχο του ΜΣ του 1,75%), + 2% το 2018  και + 1,5% το 2019-2022.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης, φέρεται να σχολίασε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων για το 2018, λόγω της εγκατάστασης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής στο πρόγραμμα.

Η κα Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε ότι το 3,5% στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα 10 χρόνια στην Ελλάδα θα  ήταν ανέφικτος.

Η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, το ταμείο δεν είχε συμφωνηθεί  σχετικά με ένα πρόγραμμα δεδομένου ότι οι  «όροι δεν είχαν τηρηθεί».

«Οι εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση την λογική ».

Η ΕΚ προτίθεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τον ελληνικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, μετά την οικονομική και πολιτική αστάθεια που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ηςαξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πριν από τη δημοσίευση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων για τα κράτη-μέλη της ΕΕ τον Μάιο, η εκπρόσωπος της ΕΚ, κα Breidthardt, δήλωσε χθες ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚ το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα γύρω από την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η κα Breidthardt φέρεται να πρόσθεσε ότι «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας τονίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο το σ δυνατό συντομότερο.»

o   Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ και τον Έλληνα Υπουργού Οικονομίας αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον σήμερα, προκειμένου να παραβρεθούν στην σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ με τον διεθυντή του  ΔΝΤ, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, και ΕΜΣ.

Το θέμα των επαφών θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο πιθανός συμβιβασμός ΕΚ-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που θα επιτρέψει στο ταμείο να εισέλθει στο πρόγραμμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.