ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ζητούμενο η συνέχεια της εξομάλυνσης

08:17 - 25 Σεπ 2017 | Aγορές
Χ.Α.: Ζητούμενο η συνέχεια της εξομάλυνσης
Κέρδη περίπου 4,5% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις τελευταίες… δυόμιση συνεδριάσεις, καταφέρνοντας να εξισορροπήσει και να διορθώσει σημαντικά τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της «επίθεσης» που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή ο Γ.Δ. κέρδισε 1,04%, την Πέμπτη +1,06%, ενώ την Τετάρτη, παρ’ ότι υποχωρούσε έως 3,25%, τελικώς έκλεισε με απώλειες μόλις 0,64%. Είναι θετικό λοιπόν που η αγορά «επέστρεψε» από το ναδίρ των 738 μονάδων της περασμένης Τετάρτης, το οποίο προκλήθηκε εν μέσω στρεβλών ειδήσεων, φημών και καταστροφικών σεναρίων.

Οι συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής έδειξαν ότι δεν δικαιολογούνταν η «βουτιά» του τραπεζικού κλάδου στα μέσα της εβδομάδας, παρ’ ότι μια ρηχή αγορά, παραμένει ευάλωτη σε κάθε είδους φημολογίες.

Το γεγονός ότι η αγορά από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της, δείχνει ότι σ’ αυτή τη φάση τα χειρότερα πέρασαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν τα ισχυρά προβλήματα και οι εύλογοι προβληματισμοί για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Όπως, όλα τα συμφραζόμενα και όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι σ’ αυτή τη φάση οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ούτε ΑΜΚ.

Όμως, μένει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το ΔΝΤ, το αν και πότε θα φύγει από το πρόγραμμα, και γενικότερα πολλά ζητήματα χρειάζονται απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι αν συνεχιστεί το… κρυφτούλι και οι παρελκυστικές πολιτικές, χωρίς να παίρνονται ρηξικέλευθες αποφάσεις, τότε η… φθορά του τραπεζικού κλάδου θα συνεχίζεται, με νέα κόκκινα δάνεια να φορτώνονται στο σύστημα, με ότι συνεπάγεται αυτό…

Ο τραπεζικός κλάδος είναι άκρως καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου, ειδικά ενός χρηματιστηρίου όπως το ελληνικό που είναι ακραία τραπεζοκεντρικό.

Πάντως, η αντίδραση του κλάδου τις τελευταίες δυόμιση συνεδριάσεις και από τα χαμηλά της Τετάρτης είναι καλή. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί άνω του 7% όπως έκλεισε με πτώση μόλις 0,88%, την Πέμπτη αντέδρασε σε ποσοστό 3,79%, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 2,36%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η νέα εβδομάδα στο Χ.Α. που είναι η τελευταία του Σεπτέμβρη ξεκινά από καλύτερη αφετηρία, καθώς ο Γ.Δ. πέτυχε άμεση επανάκτηση της ευρύτερης ζώνης των 750 -765 μονάδων.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε μικρή πτώση 0,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, με το ντεμαράζ του τελευταίου διημέρου, έκλεισε το 5ήμερο στο +3,71%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε και κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών που έφτασε μόλις στα 57,75 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τα 95,68 εκατ. ευρώ της Πέμπτης ή τα 114,63 εκατ. της Τετάρτης.

Φαίνεται λοιπόν πως η αγορά θα κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά αυτή την εβδομάδα, ανάλογα ασφαλώς και με την ειδησεογραφία, ενώ θα ήταν λίαν θετική εξέλιξη αν επιχειρούνταν μια νέα προσέγγιση της ζώνης των 790-800 μονάδων, περιορίζοντας τις απώλειες του Σεπτέμβρη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.