ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιές εισηγμένες θα πρέπει να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους

08:00 - 24 Μαϊ 2018 | Χρηματιστήριο
Ποιές εισηγμένες θα πρέπει να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους
Αλλαγή καθεστώτος για 15 εισηγμένες και για δεκάδες χιλιάδες υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, οι οποίες με βάση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καλούνται μέχρι τα τέλη του 2018 να ονομαστικοποιήσουν τις ανώνυμες μετοχές τους.

Σύμφωνα με τοα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 15 εισηγμένες επιχειρήσεις που καλούνται να καταργήσουν τις ανώνυμες μετοχές τους και να τις ονομαστικοποιήσουν, κατ' εφαρμογή του σχετικού νομοσχεδίου του υπ. Οικονομίας, είναι οι εξής: Viohalco, Cenergy Holdinfs, Μermeren, Μουζάκης, Μινέρβα, Κλωστήρια Ναυπάκτου, ΕλβαλΧαλκόρ, Καρέλιας, ΓΕΚΕ(η διαχειρίστρια εταιρία του ξενοδοχείου President), Τζιρακιάν, Ι.Μπουτάρης Holding & Υιός(να σημειωθεί ότι διαθέτει και προνομιούχες), Yalco Κλωστήρια Βαρβαρέσος, Λεβεντέρης(διαθέτει και προνομιούχες μετοχές) και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. 

Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες  θα είναι οι εταιρίες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν ονομαστικές τις μετοχές τους αφού στη πλειοψηφία τους απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων από 1 έως 10 άτομα και προφανώς δεν συμμετείχαν σε δημόσιους διαγωνισμούς για να έχουν αυτή την υποχρέωση. Οπως αναφέρουν στελέχη μεγάλων βιομηχανικών ομίλων η υποχρέωση για ονομαστικοποίηση των μετοχών ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ο βασικός λόγος είναι να αντιμετωπίζονται κρούσματα διακίνησης μαύρου χρήματος που αφορά όμως εκείνες τις επιχειρήσεις που συνήθως εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς. 

Στο ίδιο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση μέχρι και το τέλος Μαϊου, προβλέπεται ότι το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται πλέον στο ποσό των 25.000 ευρώ και θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση της εταιρείας.  Επίσης προβλέπεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας ΑΕ μπορεί, για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείας, να είναι και μονομελές από τριμελές που είναι σήμερα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ εκλέγει η γενική συνέλευση, αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στον νόμο. Ωστόσο προβλέπεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ορίζεται στο καταστατικό. Ακόμη, ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ, η οποία αφορά την ενεργό συμμετοχή των μετόχων, ιδιαίτερα ως προς τα κεφαλαία που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμένων μερών. 

Μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν με αγωγή από το δικαστήριο την εξαγορά των μετοχών τους από την εταιρεία εάν η παραμονή τους σε αυτή καθίσταται, κατά τρόπο προφανή, ιδιαίτερα ασύμφορη.  Επιπλέον,γίνονται πολύ αυστηρές οι ποινές αναφορικά με την ψευδή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων. 

Με το σχετικό νομοσχέδιο η κατάργηση των ανωνύμων μετοχών οδηγεί σε ρυθμιστική απλοποίηση, αφού οι κανόνες είναι ενιαίοι, χωρίς διάκριση μεταξύ ονομαστικών και ανωνύμων μετοχών. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας αναθεωρούνται ορισμένες διατάξεις για την κρατική εποπτεία επί των ανωνύμων εταιρειών. Για παράδειγμα καταργείται η υποχρέωση υποβολής στη Διοίκηση πρακτικών της γ.σ. και του δ.σ. που δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα (αν πρόκειται όμως για αποφάσεις που πρέπει να καταχωρισθούν στο Γ.Ε.ΜΗ. υποβάλλονται στο τελευταίο). Επίσης σε σχέση με τους τίτλους που εκδίδει μια Α.Ε.: Διατηρούνται οι υπάρχοντες, εισάγονται όμως οι "συνδεδεμένοι" τίτλοι, οι οποίοι μπορούν να αποκτηθούν ή να εκποιηθούν συνδυασμένα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργίας των οργάνων της εταιρείας, με ευρύτερη χρήση των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών δ.σ. και γ.σ. Το βιβλίο μετόχων μπορεί να τηρείται ηλεκτρονικά από το Κεντρικό Αποθετήριο, τράπεζες ή επιχειρήσεις επενδύσεων. Ακόμη εισάγεται (επιτρεπτά κατά το ενωσιακό δίκαιο) η «απεριόριστη» διάρκεια της εταιρείας, που απαλλάσσει τους μετόχους από τη μέριμνα παράτασης της ορισμένης διάρκειας κατά τη λήξη της. Σε άλλο σημείο το νομοσχεδίου προβλεπεται οτι το δ.σ. , που καταρχήν πρέπει να είναι τουλάχιστον τριμελές, μπορεί εφεξής για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείας να είναι και μονομελές. 

Προβλέπεται η εκλογή και λειτουργία "εκτελεστικής επιτροπής" στο πλαίσιο του δ.σ. Επίσης προβλέπεται η περιοδική (σταδιακή) ανανέωση του δ.σ. Επίσης σε σχέση με τη γενική συνέλευση: Οι δύο επαναληπτικές συνεδριάσεις της καταστατικής γ.σ. περιορίζονται σε μια. Στην αρχική συνέλευση η απαρτία ορίζεται στο 1/2 και στην επαναληπτική στο 1/3 (ή σε ορισμένες περιπτώσεις στο 1/5) του κεφαλαίου. Αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μετόχων προβλέπονται ορισμένα νέα δικαιώματα του μετόχου π.χ. για ατομική πληροφόρηση σχετικά με την κεφαλαιακή συγκρότηση της εταιρείας και τη δική του συμμετοχή. 

Ταυτόχρονα αποσαφηνίζονται τα ποσά κερδών τα οποία μπορούν να διανεμηθούν, ώστε να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ποσά που συνιστούν πραγματικά κέρδη και όχι π.χ. υπεραξίες. Τέλος στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι λύση της εταιρείας επέρχεται ακόμη και αν η αίτηση   πτώχευσης απορρίπτεται λόγω έλλειψης ενεργητικού.
Ανέστης Ντόκας 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:34 - 24 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.