ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

20:46 - 16 Σεπ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές
Θετικά πρόσημα στη Wall.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς και τα απογοητευτικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία έφεραν αρνητικά πρόσημα στους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

 

Πιο αναλυτικά, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,18% στις 6.792 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,28% στις 9.633 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 4.409 μονάδες.

 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 342,84 μονάδες. Την Τρίτη όλοι οι δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές ακόμη επιδρά η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνης από τον ΟΟΣΑ η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

 

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος για το δημοψήφισμα της Πέμπτης στη Σκωτία μετρά αντίστροφα. Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια αμφίρροπη μάχη.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ZEW στη Γερμανία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 6,9 μονάδες από 8,6 μονάδες τον Αύγουστο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών. Ωστόσο, η πτώση είναι μικρότερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 4,8 μονάδες.

 

Επίσης, απρόσμενη πτώση παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, αφήνοντας περιθώριο στην Τράπεζα της Αγγλίας (BOJ) να μην βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας καταγράφει πλέον σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε στο 1,5% τον Αύγουστο από 1,6% τον Ιούλιο. Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί και τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009.

 

Στο ταμπλό, η Air France-KLM υποχώρησε κατά 4,3%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Frederic Gagey ανέφερε ότι η απεργία των πιλότων θα κοστίσει στην εταιρεία 10-15 εκατ. ευρώ ημερησίως, πλήττοντας τα αποτελέσματα του 2014.

 

Απώλειες 7,1% κατέγραψε και η Asos, η οποία ανακοίνωσε ότι οι απώλειες εσόδων λόγω φωτιάς σε εμπορικό κέντρο θα φτάσουν τα 25-30 εκατ. στερλίνες. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τα έσοδα το 12μηνο χρήσης θα αυξηθούν στα 63,4 εκατ. στερλίνες.

 

Στο -5,5% βρέθηκε η Thomas Cook Group, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του έτους χρήσης στα 315-335 εκατ. στερλίνες, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 334 εκατ. στερλίνες.

 

Επίσης, η Orange υποχώρησε κατά 1,8%, μετά την ανακοίνωση για την κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της ισπανικής Jazztel έναντι του ποσού των 3,4 δισ. ευρώ. H τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προσφέρει 13 ευρώ για κάθε μετοχή της Jazztel, ποσό που αναλογεί σε premium 22% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 12ης Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Jazztel ενισχύθηκε κατά 6,1%.

 

Wall

 

Αντίθετη εικόνα επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες έχουν περάσει θετικό έδαφος, μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα.

 

Ειδικότερα, στις 20:44, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 0,76% στις 17.199 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κερδίζει 0,78% στις 4.554 μονάδες, και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,90% στις 2.002 μονάδες.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητος διατηρήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας καταγράφηκε αύξηση 0,2%. Κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,8%, κάτω από την πρόσφατη άνοδο 2% του Μαΐου.

 

Σε επίπεδο μετοχών, οι Netflix, Apple και Facebook υποχωρούν πάνω από 1,7%, με την αγορά να συνεχίζει την προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών που έχει ξεκινήσει από χθες.

 

Στον αντίποδα, η SodaStream International ενισχύεται κατά 4,4%, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για ενδεχόμενη εξαγορά της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.