ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Mάζεψε" στο κλείσιμο, σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.000 μονάδες - Tα τρία σενάρια της Εxotix

17:16 - 23 Οκτ 2014 | Σχόλια Αγοράς
"Mάζεψε" στο κλείσιμο, σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.000 μονάδες - Tα τρία σενάρια της Εxotix
Μάλλον η βουτιά στις 966 μονάδες που ήταν και τα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, αποτέλεσε το πάτημα για το γύρισμα του δείκτη, χωρίς να αποκλείεται μέχρι την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η αγορά να γράψει και το «1.000».

Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις χίλιες μονάδες που σημαίνει ότι παραμικρό καλό και θετικό νέο θα ανακάμψει και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πολύ κοντά στην αντίσταση των 1.040 μονάδων.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης οι τραπεζίτες θα γνωρίζουν και επισήμως τις επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που εκπροσωπούν, με πιθανότερο σενάριο να έχει εντοπιστεί διαχειρίσιμο άνοιγμα στην Eurobank, το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα ίναι μεγαλύτερο από 400 εκατ. ευρώ. Πάντως, η μετοχή της Eurobank εκεί που κατέγραφε απώλειες 3,8%, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών «μαζεύτηκε», με την πτώση να περιορίζεται σε περίπου 1%, στα 0,28 ευρώ. Κατά τα άλλα, Εθνική, Πειραιώς και Alpha περνούν τις εξετάσεις και η αγορά πλέον στρέφει την προσοχή της στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αφού ένα εμπόδιο λιγότερο πέρασε κι αυτό δεν ήταν άλλο από τα stress tests.  

 

Σύμφωνα με τον κ. Απ. Μάνθο, υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ, «διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει μέσα στη ζώνη διακύμανσης, που ορίζεται από τα δύο ποσοστιαία επίπεδα  των Fibonacci Retracement της μεγάλης  φθινοπωρινής πτωτικής κίνησης από τις 1203,72 έως τις 852,87 μονάδες: α) το  διορθωτικό 38,2% στις 986 μονάδες και β) το διορθωτικό 50% στις 1027 μονάδες». Επίσης, «η ζώνη αυτή επειδή αλληλοκαλύπτεται με αρκετές γραμμικές αντιστάσεις  975, 1015 και 1040 μονάδες αποτελεί ένα αρκετά ισχυρό προπύργιο των Bears στις οποιεσδήποτε ανοδικές ορέξεις της αγοράς. Έτσι λοιπόν όσο ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1040 μονάδων το πάνω χέρι έχουν οι πωλητές διατηρώντας ανοικτό το πτωτικό παράθυρο της περιοχής στήριξης των 860 με 850 μονάδων. Το βραχυχρόνιο alert εγρήγορσης για μια  πιθανή επιστροφή χαμηλότερα των 900 μονάδων εντοπίζεται στο αδιάσπαστο ή μη των 950 με 930 μονάδων.

 

Τέλος τα πιο αργά τεχνικά chart τιμών του δείκτη  (εβδομαδιαία - μηνιαία)  έχουν αρχίσει να δηλώνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα των πωλητών έχοντας όμως ως back door ανάσχεσης την ανοδική επαναδιαπραγμάτευση των 1060 μονάδων».

 

Ενδιαφέρουσα, επίσης, είναι η προσέγγιση της Exotix για την Ελλάδα, όπου στο σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνει πιθανότητα… 20%. Ο οίκος επικαλείται τρία σενάρια:

 

* Το  καλό σενάριο, με πιθανότητες 40%, δηλαδή η εκλογή προέδρου από την παρούσα κυβέρνηση και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όπως το μνημόνιο.

 

* Το δεύτερο σενάριο  με πιθανότητες επίσης 40%  είναι ότι η  συγκυβέρνηση κερδίζει μεν τις προεδρικές εκλογές, αλλά μειώνει τις μεταρρυθμίσεις κάτω από την αυστηρή εποπτεία της τρόικας και της κοινωνικής πίεσης.

 

* Το τρίτο σενάριο, έχει τις λιγότερες πιθανότητες (20%) και θέλει τη σημερινή κυβέρνηση να μην μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, με αποτέλεσμα να γίνουν πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.    

 

Από την πλευρά της η BNP Baribas εκτιμά ότι το πολιτικό ρίσκο είναι ο μοναδικός κίνδυνος για την Ελλάδα.

 

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η αγορά βρέθηκε μιαν ανάσα από τις 1.000 μονάδες, το τράβηγμα προς τα κάτω του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Eurobank και της Εθνικής, οφείλεται για το αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο.  Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ακόμα κι αν τα stress tests των τραπεζών είναι θετικά, οι τράπεζες θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το υπέρ τους κλίμα και δεν αποκλείεται να «ρισκάρουν» νέες αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή του Δημοσίου.

 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,37%, στις 990,04 μονάδες και με συναλλαγές αισθητά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, κοντά στα 87 εκατ. ευρώ.  Κέρδη 2,46% για την Πειραιώς, στο 1,25 ευρώ και όγκο 15,3 εκατ. τεμάχια, 0,17% τα κέρδη για την Alpha, στα 0,603 ευρώ και απώλειες 0,87% για την Εθνική, στα 2,27 ευρώ  με 5,7 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,35% για την ΕΧΑΕ, στα 6,10 ευρώ, με την αγορά να προεξοφλεί νέες αυξήσεις κεφαλαίου και νέες εισαγωγές στο Χ.Α., αντίδραση πάνω από 2% για τον ΟΠΑΠ, στα 10 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει εδώ και δέκα μέρες, θετικό πρόσημο στο κλείσιμο για τον ΟΤΕ, στα 9,89 ευρώ και κλείσιμο στα 5,91 για τον Μυτιληναίο.  

Τελευταία τροποποίηση στις 01:55 - 24 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.