ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Eurogroup "έριξε" τους ρυθμούς στη Λ. Αθηνών

18:05 - 24 Απρ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Το Eurogroup "έριξε" τους ρυθμούς στη Λ. Αθηνών
Διατηρώντας την ανοδική του πορεία, αλλά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με νωρίτερα, έκλεισε σήμερα τη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και να αποτιμούν τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που έγιναν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Οι χθεσινές επαφές του του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες κατέληξαν με "ανακουφιστικές" δηλώσεις για το πολύπαθο τους τελευταίους μήνες ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ η κα Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές της, δημιουργώντας έτσι ελπίδες για μια πιθανή ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό απέρριψε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup, καθώς ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μερική συμφωνία ούτε μερική εκταμίευση χρημάτων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα που χρειάζεται μόνο όταν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν.

Ωστόσο, το μήνυμα του σημερινού Eurogroup ήταν η ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας, ακόμα κι αν σήμερα δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη. Η ελληνική αγορά βρήκε έτσι τις αφορμές για να συντηρήσει την άνοδο που ξεκίνησε στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, εν μέσω της αισιοδοξίας για συμφωνία που δημιούργησαν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκαν αποφασισμένοι να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτικά στην ελληνική αγορά λειτούργησε και η ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1.732 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.541 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ.

Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, η ελληνική αγορά σήμερα στις έκλεισε ανοδικά κατά 3,39%, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει τις 761,56 μονάδες. Νωρίτερα, έφτανε να κερδίζει έως και 4,52% στις 769,86 μονάδες

Ο FTSE25 ενισχύθηκε 3,74% στις 228,24 μονάδες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι τράπεζες, οι οποίες ακολούθησαν τη γενική άνοδο και συνέχισαν την χθεσινή τους πορεία. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,09% στις 663,52 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Πειραιώς σημείωσε κέρδη 15,52%, μετά το +7,36% της Πέμπτης και το +22,86% της Τετάρτης. Άνοδος 6,36% και 7,60% αντίστοιχα για Eurobank και Alpha Bank, ενώ η Εθνική βρέθηκε στο +6,73%.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψε σχεδόν το σύνολο των μετοχών του FTSE 25, με τη ΔΕΗ να ανεβαίνει κατά 2,05%, τον ΟΤΕ κατά 2,37%, αλλά τον ΟΠΑΠ να προχωρά σε πτωτικό γύρισμα κατά 0,04%.

Παράλληλα, το κόστος δανεισμού της χώρας αποκλιμακώνεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να κινούνται πτωτικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:38 - 24 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.