ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Α.: Κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό ράλι

13:00 - 28 Απρ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ. Α.: Κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό ράλι
Με ήπιες διακυμάνσεις κινείται σήμερα το Χρηματιστηρίο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί στην αρχή της συνεδρίασης να ανακτήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων και στη συνέχεια να εναλλάσει πρόσημα, με τις πτωτικές κινήσεις να αποδίδονται σε κατοχύρωση κερδών έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Στις 13:00, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 804,34 μονάδες με άνοδο1,20%.

Η αγορά εξακολουθεί να βλέπει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ο συντονισμός της οποίας ανατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και μόνο η ευθύνη της, για λόγους... πολιτικής αβρότητας, ανατέθηκε ονομαστικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της απόφασιστικότητας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια συμφωνία, έπειτα από το ηχηρό μήνυμα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που έστειλε το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη» για μεταρρυθμίσεις. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, η λίστα αυτή έχει εμπλουτιστεί ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο πιθανότατα δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις οποίες ζητούν οι πιστωτές. Η κίνηση αυτή ενισχύει την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση δείχνει πιο έντονη αποφασιστικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των  7,2 δισ. ευρώ.

Ενισχυτική αυτού του κλίματος ήταν και η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χτες σε συνέντευξή του στο Star, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι  την επόμενη εβδομάδα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο εκλογών. Ωστόσο δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται φυσικά οι μετοχές των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να αγγίζει τις 625,14 μονάδες, με άνοδο 9,34%. Η Alpha Bank κινήθηκε ανοδικά κατά 3,34%, η ΕΤΕ κατά 3,33%, η Eurobank κατά 2,36% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 5,35%.

Η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας αντικατοπτρίζεται και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται και σήμερα. Η μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνεται στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου κατά 8,24%, ενώ και το 10ετές βρίσκεται κάτω από το 12% στο 11,53%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 28 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.