ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό γύρισμα "στο παρά πέντε" για το Χρηματιστήριο Αθηνών

18:38 - 30 Απρ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικό γύρισμα "στο παρά πέντε" για το Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε ένα ξαφνικό ράλι επιδόθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία 40 λεπτά των συναλλαγών, έπειτα από μια συνεδρίαση γεμάτη νευρικότητα και διορθωτικές κινήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 822,88 μονάδες, καταγράφοντας ανοδική κίνηση κατά 3,12%. Παρά τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, η εγχώρια αγορά στο τέλος της συνεδρίασης αποτύπωσε την ανακούφισή της από τις δηλώσεις  του Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Μιλώντας σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τότε η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα του ορίου των εντόκων γραμματίων και πιθανόν να επιτρέψει μια αύξησή του. Η δήλωση αυτή λειτούργησε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την ελληνική αγορά, καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Αθήνα και οι πιστωτές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, στη Λεωφόρο Αθηνών εξακολουθεί να επικρατεί η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, χάρη στην αυξημένη αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία έχει εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες με κινήσεις, όπως η απόφαση για αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς και για το πολυνομοσχέδιο-"σκούπα". Ενδεικτική της θετικής πορείας των διαπραγματεύσεων είναι η απόφαση του EuroWorking Group να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία μέχρι τις 3 Μαϊου, η οποία θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 11ης Μαϊου.

Στα πλαίσια αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο ανέτρεψε την πτωτική πορεία που κράτησε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, στον απόηχο της υποβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 8,05%, έκλεισε τον Απρίλιο με άνοδο 6,12%, ενώ από τις αρχές του έτους περιόρισε τις απώλειες κατά 0,40%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 119,229 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+9,89%), της Folli Follie (+9,84%), της Eurobank (+9,76%), της ΔΕΗ (+9,71%), της Πειραιώς (+9,70%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+9,26%) του ΟΛΠ (+5,66%) και της ΕΧΑΕ (+5,45%).

Από τους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης ήταν η Viohalco, η μετοχή της οποίας έκλεισε με πτώση 10,54%, μετά την απόφαση της μητρικής της να απορροφήση τη Σιδενόρ, με σχέση ανταλλαγής  2,28 : 1.. Πτώση παρουσίασε και η Motor Oil (-2,50%), η Coca Cola HBC (-2,04%) και η Grivalia (-1,25%).

Ανταποκρινόμενος στη δήλωση του Μ. Κερέ, με ισχυρή άνοδο έκλεισαν και οι τράπεζες, με κέρδη έως και 8,89%. Η Εurobank έκλεισε 9,76% υψηλότερα, η Τρ. Πειραιώς σημείωσε άνοδο 9,7%, η Αlpha Bank ενισχύθηκε 4,71% και η ΕΤΕ 4,17%.

Παρά την υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, υπήρξε σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το 3ετές υποχώρησε χαμηλότερα και από το 20%, στο 19,79%, το 5ετές διαμορφώθηκε στο 15,55% και στο 10ετές αποκλιμακώθηκε κάτω του 11% στο 10,89%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.