ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Λεωφόρο Αθηνών

13:10 - 04 Μαϊ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στη Λεωφόρο Αθηνών
Με σημαντικές απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην πρώτη συνεδρίαση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης εβδομάδας, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει την επίτευξη συμφωνίας, η απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών παραμένει μεγάλη και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου παραμένουν επιτακτικές. Για ακόμα μια ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο παρακολουθεί με αγωνία την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της να γεφυρώσουν την απόσταση που τους χωρίζει.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία το συντομότερο, προκειμένου να αποκαταστήσει ένα μέρος της ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι δυσκολίες στις συνομιλίες με τους δανειστές είναι μεγάλες, λόγω των ολοένα και περισσότερων θεμάτων που θέτουν οι Θεσμοί. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις εκ μέρους των δανειστών, η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει με συμφωνία.

Στο μεταξύ, η χώρα τον Μάιο βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα υποχρεώσων, καθώς θα πρέπει να βρει χρήματα για πληρωμές τόκων 400 εκατομμυρίων στις 5 Μαϊου, περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαϊου και δύο ανανεώσεις εντόκων 1,4 δισ. ευρω η καθεμία στις 8 και 15 αντίστοιχα. Παράλληλα, απαιτείται πάνω από 1,5 δισ. συνολικά για μισθούς και συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη θεωρείται «κλειδί», καθώς θα εξεταστεί μια πιθανή αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματειών, ή ένα πιθανό haircut στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών για άντληση ρευστότητας μέσω του ευρωσυστήματος.

Υπό αυτές τις ρευστές συνθήκες, η νευρικότητα επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, στις 13:10, να κινείται πτωτικά κατά 1,00% στις 814,65 μονάδες.

Η πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank, την ΕΤΕ και την Eurobank να κινούνται πτωτικά, κατά 0,96%, 3,20% και 0,74% αντίστοιχα. Με άνοδο 1,01% κινείται η μετοχή της Πειραιώς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.