ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση προσανατολισμού το Χ.Α.

18:10 - 21 Μαϊ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Σε αναζήτηση προσανατολισμού το Χ.Α.
Ήπια ανοδικά ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για άλλη μια ημέρα παρακολούθησε τις εξελίξεις από το μέτωπο των συνομιλιών με τους δανειστές, οι οποίες φαίνεται πως τώρα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Καθώς τα ενδεχόμενα ρήξης ή συμφωνίας παραμένουν και τα δύο πιθανά, οι επενδυτές κάνουν προσεκτικές κινήσεις ρευστοποίησης ή τοποθέτησης, με την ελληνική αγορά να παραμένει εδώ και πολλές εβδομάδες σε στάση αναμονής για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας και η οποία επιδιώκεται να καταλήξει με ένα κοινό κείμενο. Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ γεννούν προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη των συνομιλιών, με την αγορά να κρατά μια θετική στάση αναμονής.

Στη Λεωφόρο Αθηνών οι συναλλαγές σήμερα πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκιά μιας αντικρουόμενης σε μεγάλο βαθμό ειδησεογραφίας για το ελληνικό ζήτημα, με την αγορά να προσπαθεί ειδικά να αποτιμήσει το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρει ότι η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι το φθινόπωρο, με εκταμίευση 4 δισ. ευρώ και «τμηματική» υλοποίηση των όρων που προβλέπονται και αφήνοντας για αργότερα τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Δημοσιεύματα, επίσης, όπως εκείνο του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές απαιτούν μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αλλά είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν στα υπόλοιπα ζητήματα, προκάλεσαν αισιοδοξία για μια συμφωνία, την οποία όμως φρόντισε να "ακυρώσει" ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι η αισιοδοξία της Αθήνας για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν δικαιολογείται.

Το κλίμα, λοιπόν, στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν σήμερα υποτονικό, αναμένοντας κάποιο σημάδι απο τις εξελίξεις που θα του δώσει κατεύθυνση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 845,73 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,63%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,67εκατ. ευρώ

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες κατέγραψαν σήμερα κέρδη, έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ την Τετάρτη να αυξήσει την παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντάς την στα 80,2 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ επίσης δεν προχώρησε σε κούρεμα των ενεχύρων (collaterals) που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση από τον ELA, παρά τις σχετικές πιέσεις που δεχόταν ο Μάριο Ντράγκι από τους "σκυροπυρηνικούς" του Δ. Σ. της τράπεζας.

Στο +3,55% έκλεισε σήμερα η EUROBANK, στο +3,15% η ALPHA BANK στο +3,17%, ενώ ακολουθούν η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στο +3,15% και +1,63% αντίστοιχα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,74%.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 21 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.