ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Αγορά δύο ταχυτήτων με τις τράπεζες στο limit down

14:20 - 04 Αυγ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο: Αγορά δύο ταχυτήτων με τις τράπεζες στο limit down
Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων καταγράφεται από τα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ με τις τράπεζες να εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και να καταγράφουν με το… "καλημέρα" απώλειες κοντά στο -30% και τους υπόλοιπους τίτλους να επιχειρούν να σταθεροποιηθούν.

Λίγο μετά τις 2 ο Γ.Δ του ΧΑ διαμορφώνονταν στις 659 μονάδες με απώλειες -1,30% ενώ ο τζίρος φτάνει στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 115 εκατ. τεμάχια

Με δεδομένα τα εκατομμύρια ανεκτέλεστα κομμάτια χθες στις τράπεζες, έμπειροι χρηματιστές, εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον για τις επόμενες συνέδριάσεις. 

Αναλυτικότερα και σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται σχεδόν κλειδωμένοι στο limit down με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ να χάνει άλλο ένα 30%, στα 0,196 ευρώ, με 68 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα, τη EUROBANK να βρίσκεται επίσης στο limiti down, με 64 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα, η ALPHA BANK χάνει 26,65% με 65 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα, ενώ στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχουν βρεθεί μερικοί αγοραστές στο ιστορικό χαμηλό των 0,596 ευρώ.

Αντίθετα, μετά την χθεσινή εικόνα καταστροφής τα τραπεζικά warrants σημειώνουν ισχυρά κέρδη με τον παραστατικό τίτλο της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+50%), της ALPHA BANK (+32,73%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (+17,65%).

Στη δεύτερη ταχύτητα τίτλων βγάνουν οι πρώτοι αγοραστές και ήδη κέρδη 4% καταγράφει η Motor Oil στα 8,26 ευρώ, κέρδη 6,47% για τη ΜΕΤΚΑ στα 7,40 ευρώ. Με άνοδο 1,5% η Folli – Follie στα 20,30 ευρώ, άνοδος 1,03% για τον ΤΙΤΑΝ στα 19,60 ευρώ ενώ κέρδη 1,14% καταγράφει η Τέρνα Ενεργειακή.

Στο ήδη άσχημο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η απειλή να βρεθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών από όλους τους κορυφαίους παρόχους των παγκόσμιων δεικτών, MSCI-FTSE – STOXX, σε αγορά "standalone". Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να καταστεί αγορά εκτός κατηγοριοποίησης, λόγω των capital controls και των επιπτώσεων που αυτά έχουν. 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση του Οίκου MSCI που τόνισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων και τις πρακτικές επιπτώσεις τους στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την προσβασιμότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών στην ελληνική αγορά μετοχών, τότε ο οίκος μπορεί δυνητικά να ξεκινήσει τις διαδικασίες σχετικά με την πιθανή ανακατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε καθεστώς "Standalone", από το καθεστώς "Εmerging" που βρίσκεται τώρα.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αλλά και οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης αρκεί να σημειωθεί ότι σε καθεστώς "Standalone” βρίσκονται οι αγορές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Μποτσουάνα, Γκάνας, Τζαμάικα, Τρινιντάντ, Ζιμπάμπουε και Παλαιστίνης.

Η επόμενη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI θα λάβει χώρα την 13η Αυγούστου , με τις όποιες αλλαγές να τίθενται σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 04 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.