ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.:Trading και αντίδραση στις τράπεζες

18:21 - 24 Νοε 2015 | Σχόλια Αγοράς
X.A.:Trading και αντίδραση στις τράπεζες
Μετά από ένα μπαράζ πτωτικών συνεδριάσεων τα τραπεζικά χαρτιά προσπαθούν να θυμίσουν ότι «υπάρχει ζωή στον κλάδο» δίνοντας ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Μένει να φανεί όμως αν θα υπάρξει και συνέχεια, αν θα μπει φρένο λίγο πριν την ολοκληρωτική απαξίωση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστηριακό ταμπλό ή αν έχουμε να κάνουμε με μια απλή πρόσκαιρη αναλαμπή, καθώς τα μεγάλα discounts αφήνουν περιθώρια δράσης στους πωλητές.

Το γεγονός πάντως ότι το Χ.Α. κατάφερε εν μέσω διεθνούς «καταιγίδας» να διατηρήσει δυνάμεις φαντάζει ως μεγάλο επίτευγμα, δεδομένων των διαστάσεων διαστάσεις που παίρνει η κρίση στη Ν.Α Μεσόγειο με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ η κυβέρνηση έχει να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του επόμενου πακέτου προαπαιτούμενων, η διαφύλαξη του τεχνικού ορίου των 640 μονάδων ήταν καλοδεχούμενη, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 648,12 μονάδες, με άνοδο 0,72%, σχεδόν στο υψηλό ημέρας.

Σπάζοντας το αρνητικό σερί, ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 11,29% έκλεισε στις 84 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 με επίδοση +0,75% έκλεισε μια ανάσα από τις 193 μονάδες.

Στις τράπεζες έγινε της… μεταβλητότητας, υπό την έννοια ότι ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ βρέθηκαν σε βαθύ κόκκινο στην αρχή, ανέκαμψαν, έχασαν πάλι έδαφος, μάζεψαν απώλειες, για να κλείσει η πρώτη τελικά με άνοδο 3% και η δεύτερη με κέρδη 9% (αμφότερες έδωσαν ημερήσια διακύμανση 38% και σχεδόν 28% αντίστοιχα).

Πιο ήπιες οι μεταβολές, αλλά ,κι εδώ παρούσες, αλλά μεγαλύτερες οι αποδόσεις σε επίπεδο κλεισίματος σε ALPHA και EUROBANK που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με άνοδο 19% και 14% αντίστοιχα.

Αφορμή για την σημερινή άνοδο αποτέλεσε και η απόφαση του MSCI να διατηρήσει τις μετοχές των τραπεζών στον δείκτη standard, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς η αποτίμηση των τραπεζών θα επανέλθει πολύ πάνω του ορίου του 1 δισεκ. κεφαλαιοποίησης. 

Η αγορά πάντως είχε την βοήθεια και των blue chips. Ξεχώρισαν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ μικρόμετρα κέρδη έγραψαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν ΕΧΑΕ, FOLLI-FOLLIE, ΤΙΤΑΝΑΣ, Coca Cola (ΕΕΕ).

Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε πάνω από 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος σε 492 εκατ. τεμάχια. Εξ αυτών σχεδόν 360 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια στις 4 συστημικές τράπεζες (από 120 εκατ. περίπου σε Eurobank και Πειραιώς) .

Για τον Γ.Δ. η επόμενη κρίσιμη στήριξη  εντοπίζεται στις 635-640 μονάδες. Η αντίσταση βρίσκεται στις 680 μονάδες. Οι στηρίξεις του τραπεζικού δείκτη εντοπίζονται στις 60 και 50 μονάδες και η αντίσταση στις 85 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 190 και 180 μονάδες και η αντίσταση στις 200 μονάδες.

Γ. Π. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.