ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Στον «αστερισμό» των τραπεζικών «πακέτων»

09:50 - 01 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Στον «αστερισμό» των τραπεζικών «πακέτων»
Στον «αστερισμό» των προσυμφωνιών βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες οι 4 συστημικές τράπεζες με σκοπό την εξεύρεση funds που θα «ματσάρουν» τις πωλήσεις μετοχών από χαρτοφυλάκια που δεν θέλουν να κρατήσουν τους τίτλους που προέκυψαν από τις ανταλλαγές ομολόγων.

Όπως σημείωνε χτες το «Reporter», σε σχετικό θέμα, κυκλοφορούν σενάρια για επαφές μεταξύ ξένων κεφαλαίων και ομολογιούχων για να προχωρήσουν σε «οικειοθελή» αγοροπωλησία.

Πολλά funds έχουν προσεγγίσει ομολογιούχους LME – μετόχους ώστε να μεταβιβαστούν οι μετοχές σε προσυμφωνημένες συναλλαγές όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με πακέτα μετοχών, με ιδιωτικές τοποθετήσεις τύπου placement ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ίσως μετριαστούν οι αθρόες πωλήσεις μετοχών από ομολογιούχους-μετόχους και έτσι είναι λιγότερες οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γιατί είναι άλλο πράγμα να γίνει ένα πακέτο, έστω και με discount, και άλλο να βγει ένα χαρτοφυλάκιο και να πουλάει εκατοντάδες εκατομμύρια χαρτιά. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφές για το ύψος του ποσού που μπορούν να ανέλθουν τα «ματσαρίσματα» ούτε για πόσο χρονικό διάστημα οι αγοραστές θα κρατήσουν τα χαρτιά στην κατοχή τους.

Ωστόσο, με τη συνδρομή των αναδόχων, είναι σαφές ότι υπάρχει ένα αλισβερίσι μεταξύ τραπεζών, ομολογιούχων και ενδιαφερόμενων ξένων funds προκειμένου να απορροφηθεί όσο το δυνατόν ομαλότερα, ιδίως την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, η προσφορά που αναμένεται να εκδηλωθεί από όσους απέκτησαν υποχρεωτικά μετοχές και δεν μπορούν να τις διακρατήσουν εκ του καταστατικού τους. Γιατί ως γνωστόν, μέσω των δημόσιων προσφορών ς στους κατόχους junior και senior τίτλων έκδοσής τους, αρκετά funds μετέτρεψαν τις ομολογίες κύριας εξασφάλισης  σε νέες μετοχές, κατέχοντας αθροιστικά, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6% με 7% του μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών μετά την ΑΜΚ. Και αυτά τα ποσοστά δεν μπορούν να τα διακρατήσουν βάσει καταστατικού τους. Εκτός και αν τα κρατήσουν οι ανάδοχοι και ακολούθως, και σε βάθος χρόνου, προχωρήσουν σε διανομή τίτλων σε ενδιαφερόμενους.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2,563 δισ. ευρώ, το 1,01 δισ. ευρώ αφορά μετατροπές από το LME ή το 40% περίπου της έκδοσης. Στην περίπτωση της Eurobank, περίπου το 20% επί του συνόλου των νέων μετοχών κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που προέρχονται από την άσκηση διαχείρισης παθητικού. Για την Εθνική Τράπεζα, από τη διαχείριση στοιχείων παθητικού θα προκύψουν τελικά 803 εκατ. ευρώ και 197 εκατ. ευρώ από τις προνομιούχες Αμερικής, οπότε και σε αυτήν η βαρύτητα μετατροπής είναι υψηλή, της τάξεως του 40%. Για την Τράπεζα Πειραιώς, από το LME θα προέρχονται 602 εκατ. ευρώ ή το 21% των νέων μετοχών που θα προκύψουν.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:05 - 01 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.