ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Παλεύει» για τις 640 μονάδες

15:18 - 01 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Παλεύει» για τις 640 μονάδες
Με το «δεξί ξεκίνησε» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά τον Δεκέμβριο, μετά το χτεσινό «χώσιμο» που οδήγησε το Χ.Α. σε κρίσιμα τεχνικά όρια.

Με χαμηλές συναλλαγές, λόγω της απουσίας των τραπεζικών μετοχών, και έχοντας χάσει μέρος από την αρχική του ορμή (+1% νωρίτερα), ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να πάρει ανάσες, με άνοδο 0,55%, στα επίπεδα των 638 μονάδων, στο όριο του τεχνικού σημείου αναφοράς (640 μονάδες).

Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές λείπουν σήμερα οι ακρότητες αν και κάποια blue chips σημειώνουν ικανοποιητικά κέρδη. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ (+4%), οι Motor Oil, ΤΙΤΑΝΑΣ, ΕΧΑΕ (+3% αμφότερες), ο ΟΠΑΠ με +2% (παρά τις… αρρυθμίες με φόρους, VLT’s, απεργίες λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων), αλλά και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+2%), Grivalia (+5%), MIG, FOLLI-FOLLIE, JUMBO.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ χάνει ελαφρά έδαφος αλλά μένει άνω των 9,1 ευρώ (υπάρχει και θετική ανάλυση από τη Goldman Sachs), ενώ η ΔΕΗ (αναδιαρθρώσεις λόγω εισόδου στον δείκτη MSCI) μετά την αρνητική έκπληξη χτες (γύρισε στο «κόκκινο») και σήμερα υποχωρεί κατά 3% με 4%, στα όρια των 5 ευρώ (και χαμηλότερα). Σημειώνεται ότι από τις 13 Νοεμβρίου, όταν και ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της ΔΕΗ στους δείκτες του MSCI, μέχρι και χτες, η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη 11,6%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γ.Δ. χάνει σχεδόν 23% από την αρχή του έτους ενώ εισήλθαμε σε ένα μήνα με… ποικιλία παραμέτρων, όπως η τραπεζική επαναδιαπραγμάτευση, το ταραγμένο διεθνές κλίμα, ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα κ.λπ.

Ο FTSΕ 25 με +0,6% «παίζει» στις 189 μονάδες. Σε μόλις 13 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι και σε 3,2 εκατ. τεμάχια ο όγκος συναλλαγών (570 χιλ. σε ΔΕΗ και σχεδόν 400 χιλ. κομμάτια σε ΟΤΕ).

Γ. Π. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.