ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πήρε τα πάνω της η αγορά

17:28 - 29 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Πήρε τα πάνω της η αγορά
Με οριακή άνοδο ξεκίνησε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά σχετικά γρήγορα γύρισε στο "κόκκινο", δείχνοντας ότι δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει το επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, εδώ και λίγη ώρα άλλαξε το μομέντουμ και το Χ.Α. κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, ενισχύεται 1,15%, στις 548 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 80 εκατ. τεμάχια. Θετικός κατά 1,1% γύρισε ο FTSE 25, στις 152,5 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,2%, προς τις 42 μονάδες. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές είναι θετική, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να ανακοινώσει σήμερα ότι θα υιοθετήσει μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά, αν και σταδιακά έπεσαν οι στροφές στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι έτσι κι αλλιώς το Χ.Α. «μπαίνει» από εβδομάδα σε νέο μήνα από σχετικά χαμηλά επίπεδα με απώλειες σχεδόν 15% από αρχές έτους, και σαφώς μεγαλύτερες για συγκεκριμένα blue chips, κι ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει ένα «θετικό παράθυρο… προσδοκιών», να αποτελέσει δηλαδή κάτι σαν καταλύτη για τη συνέχεια.

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα η ALPHA BANK ενισχύεται 0,5%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύεται 3,3%, η EUROBANK 2,1% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχωρεί κατά 0,5%.

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 1,7%, ο ΟΤΕ κατά 1%, η ΔΕΗ ανεβαίνει 0,9%, ενώ η Coca Cola HBC συνεισφέρει +0,5%.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΟΛΠ, Viohalco, Grivalia, LAMDA DEVELOPMENT, ΤΙΤΑΝ, FOLLI-FOLLIE, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και λίγο πριν το κλείσιμο μόνο η Aegean Airlines υποχωρεί 1,3%. 

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά πρέπει να φθάσει τις 560 μονάδες για να αλλάξει πάλι βραχυπρόθεσμα η τάση αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από το πώς θα κυλήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν στα μέτρια επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, αποτυπώνοντας ακριβώς την επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών που μάλλον περιμένουν από Δευτέρα να δούνε τις εξελίξεις σε ασφαλιστικό και άλλα ανοιχτά μέτωπα. 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.