ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ισορροπία (και αγωνία) στη «στήριξη» των 500 μονάδων(upd)

14:17 - 05 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ισορροπία (και αγωνία) στη «στήριξη» των 500 μονάδων(upd)
Τα όρια των 500-505 μονάδων, που τεχνικά αποτελούν το τελευταίο «οχυρό» πριν την προσεγγίσει των χαμηλών του 2012, πλησιάζει το χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει ισορροπία και να μαζέψει τις απώλειες που καταγράφηκαν νωρίτερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη παρατηρούνται διακυμάνσεις και εναλλαγή προσήμου στους βασικούς δείκτες με τους αναλυτές να προειδοποιούν εκ νέου για μεταβλητότητα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τομέα της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης.

Η αγορά κινείται στο… γνωστό μοτίβο, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες και νέα ιστορικά χαμηλά και τους επενδυτές να δείχνουν τους προβληματσιμούς τους για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Πάντως, το Χ.Α., με οδηγούς τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ και κάποια ακόμα blue chips προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα κρίσιμα τεχνικά όρια στα οποία έπεσε, έστω και αν απλά έχουμε να κάνουμε με ένα ασθενές εγχείρημα, τεχνικής φύσεως και μόνο. 

Βέβαια, η αποεπένδυση αποδίδεται στη γενικότερη τάση, που έχει διαμορφωθεί στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών με τις τραπεζικές μετοχές να πιέζονται (και λόγω του τεράστιου όγκου των «κόκκινων δανείων), ενώ επιπρόσθετα έρχονται να επιδεινώσουν την κατάσταση οι επιφυλάξεις και η ανησυχία από τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση Αθηνών-δανειστών αλλά και τις ζυμώσεις στις τράπεζες (με την αξιολόγηση των δ.σ. κ.λπ.).

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πλέον κέρδη 0,35% στις 511 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,25% καταγράφει ο FTSE 25, στις 137,7 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,4% στις 32,8 μονάδες.

Πάντως, η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, δυο μήνες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, με απώλειες που φτάνουν έως το 50% με 60%, μοιάζει σαν να προεξοφλεί κάτι χειρότερο, το οποίο δεν είναι ακόμη ορατό, όπως π.χ. το πολιτικό ρίσκο ή τη… χρονοκαθυστέρηση στην αξιολόγηση, εκτός πια και αν απλά έχουν εξαφανιστεί οι αγοραστές.

Τεχνικά, παρά την εμφανέστατη κλίση και αναπόφευκτη δοκιμασία των 500 μονάδων για τον ΓΔ, κάποιοι ποντάρουν (ή ευελπιστούν) σε μία αντίδρασης προς τις 520 και 140 μονάδες για Γ.Δ. και FTSE 25 αντίστοιχα.

Κάποιες μετοχές του FTSE 25 ωστόσο, προσπαθούν να αντιδράσουν ανοδικά, με την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο να είναι «βαριά».

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχωρεί 1,4%, η ΕΘΝΙΚΗ μάζεψε τις απώλειες και κερδίζει 0,5%, η EUROBANK υποχωρεί 3,2% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ χάνει 0,7%.

Ανοδικά κινούνται ο ΟΠΑΠ (+1,9%), ΔΕΗ (+1,9%) και ΟΤΕ (0,2%), ενώ η Coca Cola HBC προσπαθεί να πατήσει μετά τη χτεσινή κατρακύλα με +1,6%.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean Airlines, ΟΛΠ, LAMDA, Grivalia, JUMBO, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Πτωτικά κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, ΕΥΔΑΠ χωρίς πάντως ακρότητες και πανικό.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 05 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.