ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Κραχ» στις Τράπεζες, νέα χαμηλά με -7,87%

18:31 - 08 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Κραχ» στις Τράπεζες, νέα χαμηλά με -7,87%
Το χειρότερο σενάριο αποτιμά το ελληνικό χρηματιστήριο που βυθίστηκε σε νέα χαμηλά, με τις 4 συστημικές τράπεζες να υποχωρούν μέχρι το limit down και σε συνεχή ιστορικά χαμηλά, με τον γενικό δείκτη να χάνει εύκολα το τεχνικό, όσο και ψυχολογικό σημείο στήριξης των 500 μονάδων.

 Η «Λ. Αθηνών» βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να ελέγξει το κύμα των ρευστοποιήσεων, με τις εντολές πώλησης κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων να «σπρώχνουν» τις τραπεζικές μετοχές σε νέα ιστορικά χαμηλά και την αγορά να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.

Στην αγορά κάνουν λόγο για  «μέρες από τα παλιά που ζει το ελληνικό Χρηματιστήριο, ξυπνώντας μνήμες από την χρεοκοπία του 2010, τη βουτιά του Ιουνίου του 2012, με τον Γενικό Δείκτη μάλιστα να αγγίζει και τα χαμηλά του 1990 καθώς με -8,6% βρέθηκε στις 460 μονάδες».

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε κατά 7,87% στις 464,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 98 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 230 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 10,21% κατέγραψε ο FTSE 25, στις 121,5 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε 24,26% στις 23,9 μονάδες, με το ενδεχόμενο ενός ακόμα reverse split για τον κλαδικό δείκτη να είναι ορθάνοιχτο προκειμένου να αποφευχθεί ο... μηδενισμός του και αυτό ένα χρόνο μετά την πρώτη προσαρμογή του δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. πλέον κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, «σπάζοντας» ακόμη και τις 471 μονάδες, με τους επενδυτές να ενεργοποιούν διαδικασίες stop loss και τα margin calls να στέλνουν στα «τάρταρα» τράπεζες και blue chips.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλά 15 μηνών βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταιγίδα, εν μέσω ανησυχιών για το πετρέλαιο αλλά για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, κι ενώ τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν «βραδυφλεγή βόμβα» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπιέζοντας αποτιμήσεις και προσδοκίες.

Σε αυτόν τον διεθνή κλοιό πωλήσεων (ενδεικτική η πτώση του DAX), το Χ.Α., δέσμιο των εσωτερικών προβλημάτων (διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο, αναβίωση πολιτικού ρίσκου) καταρρέει με εικόνα sell off να επικρατεί τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στον FTSE 25. H αποτυχία της κυβέρνησης, η νέα εκλογολογία και βεβαίως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλούν χάος στην ήδη διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά. 

Τα μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης ξεκινάνε από τις 450 μονάδες και φτάνουν έως και χαμηλότερα των 340 μονάδων, προκαλώντας πονοκέφαλο σε όσους τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2015 πέριξ των 640 με 680 μονάδων, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο. Ε ίναι ενδεικτικό πως μέσα στη συνεδρίαση ενεργοποιήθηκαν αναγκαστικές πωλήσεις και στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε 2-3 blue chips λόγω margins, ενώ στην αγορά γίνεται λόγος και για σενάρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης των τιμών.

Με απώλειες 17,6% έκλεισε η ALPHA BANK, στο -29% έκλεισαν οι ΕΘΝΙΚΗ και EUROBANK ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχασε 27%, γυρίζοντας κάτω των 0,1 ευρώ και πάλι. Άλλαξαν χέρια 94 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ και 51 εκατ. και 31 εκατ. τεμάχια σε ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ALPHA BANK αντίστοιχα.

Πάντως, βαριές απώλειες παρατηρήθηκαν και στα άλλα βαριά χαρτιά. Σε αυτό το περιβάλλον, θεωρητικά κομβικός είναι ο ρόλος άλλων blue chips ως αντιστάθμισμα στις τραπεζικές πιέσεις, αν και οι διαδικασίες stop loss και margin calls που ενεργοποιούνται «πληγώνουν» και τους σηματωρούς.

Απώλειες 12,5% σημείωσε η ΔΕΗ, με -3,75% διεσώθη ο ΟΠΑΠ, στο -3,21% έκλεισε  ΟΤΕ και με πτώση 4,35% η Coca Cola HBC.

Με μεγάλες απώλειες 7% με 10% έκλεισαν οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, Viohalco, LAMDA, JUMBO ενώ στο «κόκκινο» ολοκλήρωσαν και τα άλλα χαρτιά του «25άρη» με τις ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ να χάνουν από 3% έως 6% και τις ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Grivalia να χάνουν τα μικρότερα ποσοστά (πέριξ του 1,5%).

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.