ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Διακυμάνσεις και πονταρίσματα στο «κόκκινο»

15:19 - 16 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Διακυμάνσεις και πονταρίσματα στο «κόκκινο»
Μεταβλητότητα επικρατεί στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τα αρχικά κέρδη (+1,2% και 493 μονάδες) να χάνονται για τον γενικό δείκτη που «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος και σχεδόν έως το -2,4% (στο κρίσιμο όριο των 475-476 μονάδων).

Πάντως, αυτή την ώρα ο Γ.Δ. υποχωρεί 0,8% στις 484 μονάδες. Ο FTSE 25 από το +1,8% γύρισε προς το -3% αλλά τώρα χάνει 1% (130 μονάδες), ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων χάνει τώρα 2%. Ο τζίρος ανέρχεται σε 26 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 74 εκατ. τεμάχια. 

Μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν στις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις, τα οποία για τις τραπεζικές μετοχές έφτασαν και στο 70% (ALPHA  BANK) με 90% (ΕΘΝΙΚΗ), από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης, επανήλθε στο προσκήνιο ο προβληματισμός των επενδυτών για τα πολλά ανοικτά μέτωπα σε οικονομία-προσφυγικό την ώρα που πάντως το επενδυτικό κλίμα στις ξένες αγορές θεωρητικά είναι υποστηρικτικό. Στο 20% του ΑΕΠ η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο Χ.Α., καθώς ενισχύθηκε αρκετά. 

Σήμερα, η προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στην αντίσταση των 494 μονάδων οδήγησε σε ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων που σταδιακά επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των blue chips. Σε κάθε περίπτωση, αν και βελτιώθηκε η τεχνική εικόνα της αγοράς μετά την ανοδική διάσπαση εσχάτως των 460 και 121 μονάδων για Γ.Δ. και FTSE 25 αντίστοιχα, εντούτοις ακόμα δεν έχουν προκύψει σαφείς θετικοί καταλύτες, ενώ από την άλλη πλευρά η μεταβλητότητα έχει πάρει... ακραία χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι για τον Γ.Δ. κρίσιμα τεχνικά επίπεδα είναι οι 475-480 και μετά πιο χαμηλά οι 440-450 μονάδες κ.λπ., ενώ ανοδικοί στόχοι μπαίνουν στις 500-520 μονάδες και μετά στις 550-560. Για τον FTSE 25 στηρίξεις παραμένουν στις 128 και 126 μονάδες, ενώ αντιστάσεις στις 134 και 137, με επόμενο ανοδικό όριο προς τις 141 μονάδες. Σημειώνεται ότι στις τράπεζες υποστηρικτικά έδρασαν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν χρειάζονται άλλες ΑΜΚ αλλά και η πρόθεση Ντράγκι να αποσυνδέσει για ακόμη μία (δεύτερη) φορά την αξιολόγηση από τις ενέργειες υποστήριξης του εγχώριου συστήματος. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι επενδυτικοί πόλοι ίσως έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επιστροφή των θεσμών από εβδομάδα στην Αθήνα αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, όχι δίχως… κόστος και «πόνο».

Στο ταμπλό, αυτή την ώρα η ALPHA BANK χάνει 5% (στην αρχή +2,5%), η ΕΘΝΙΚΗ υποχωρεί 2,6% (νωρίτερα +5%), ενώ η EUROBANK ενισχύεται πλεόν 5,53% γυρίζοντας πάλι ανοδικά και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ +2% (και οι δύο νωρίτερα στο +11% αλλά και στο -3%). Διακινήθηκαν ήδη 21 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και 33 εκατ. στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πάντως, παρατηρείται μεταβλητότητα και trading και μένει να φανεί αν οι παίκτες πάρουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας χαρτιά, ιδίως ξένα χαρτοφυλάκια που μπήκαν στα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, ή εάν σπεύσουν να εκμεταλλευθούν το θετικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές και «τραβήξουν» πάλι πάνω την αγορά με ορίζοντα, σε αυτή τη φάση, τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ την Παρασκευή.

Ο ΟΠΑΠ χάνει 1,9%, με απώλειες 2,2% κινείται αυτή την ώρα ο ΟΤΕ, με -1,6% η ΔΕΗ, ενώ η Coca Cola HBC στηρίζει με +0,75%.

Με αρνητικό πρόσημο προς ώρας διαπραγματεύονται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ (-2,9%), ΜΕΤΚΑ (-4%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,4%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI-FOLLIE, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Viohalco, LAMDA, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

Ανοδικά κινούνται JUMBO (+2%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+1,5%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+1,3%). 

Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά καθώς αφενός κάποιοι «έχτισαν» long θέσεις ποντάροντας στο τραπεζικό ράλι, από την άλλη όμως πλευρά η κατάσταση προφανώς παραμένει ρευστή, επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα του παιχνιδιού τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην ελληνική, εξ ου και έχουμε ρευστοποιήσεις σε τράπεζες αλλά και blue chips-σηματωρούς.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:19 - 16 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.