ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Το «χάσμα» τραπεζών-blue chips και τα κρίσιμα όρια

09:30 - 18 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Το «χάσμα» τραπεζών-blue chips και τα κρίσιμα όρια
Με το σενάριο της προσδοκίας για συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την αξιολόγηση να «παίζεται» στο ταμπλό από κάποιους επενδυτικούς πόλους, χτες καταγράφηκε άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο αυτή τη φορά και τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 που δεν ακολούθησαν με την ίδια ένταση το πρόσφατο ράλι.

Η εύλογη, ελεγχόμενη και σχετικά μετρίου τζίρου κατοχύρωση κερδών που σημειώθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση δεν άλλαξε καθόλου την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος, αν και δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ήδη 1-2 φορές έχει προσκρούσει κάπου στις 493-494 μονάδες, έχει βάλει ως στόχο τις 500 και μετά τις 520 μονάδες (πιο μακρινή η ζώνη 550-560), που αποτελούν και βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Κατά τους αναλυτές, εάν η αγορά φτάσει στο «520», εκεί θα κριθεί και η περαιτέρω πορεία της…

Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 470-475 και 440 μονάδες. Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 27, 24 και 20 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 33-35 και 38 και 41 μονάδες, όσο βέβαια μπορεί κάποιος να μιλήσει για τεχνικά όρια σε αυτά τα επίπεδα…
Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 125, 121 και 113 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 135-136 και 141 μονάδες (μετά 145-155).

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι και προχθές ο τραπεζικός Δείκτης είχε φτάσει να καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του +23% ενώ ο FTSE 25 αντίδραση 10,2%. Και το αναφέρουν αυτό στην αγορά τόσο για να καταδείξουν τους «οδηγούς» της αντίδρασης, όσο και το γεγονός ότι υπάρχει «χάσμα» μεταξύ τραπεζικών και μη μετοχών, που σε ένα πιο ακραίο σενάριο θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι κάποια blue chips μπορεί να… περιμένουν τη σειρά τους σε περίπτωση συνέχειας της ανοδικής κίνησης κάτι το οποίο φάνηκε να φαίνεται ήδη από τη χτεσινή συνεδρίαση...

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει η αγορά να συνεχίσει ανοδικά, κι ενώ αύριο λήγει η σειρά Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ, οι επενδυτές να «τσεκάρουν» αυτή τη στρέβλωση, ενώ από την άλλη πλευρά ουδείς λησμονεί ότι έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες είχαν δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις κατά τον γύρο του sell off, οπότε εύλογο είναι να ανακάμπτουν εντονότερα. Με τις EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ να απέχουν περισσότερο από τις άλλες τράπεζες (ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ) έναντι των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου άρα εύλογα σημείωσαν τελευταία και την μεγαλύτερη αντίδραση. 

Σε κάθε περίπτωση, μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Coca Cola HBC, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.λπ. ήρθαν χτες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είτε γιατί είχαν μείνει πίσω, είτε γιατί εσχάτως είχαν πάρει καθοδική κλίση, με την αγορά να προβληματίζεται για την εικόνα τους καθώς αποτελούν σηματωρούς που τελευταία «πληγώθηκαν» από τις ρευστοποιήσεις ξένων χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη… σχολή, που επιμένει να δείχνει επιφυλάξεις. Το κλίμα στην αγορά παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο και εκτός από το μόνιμο θέμα της αξιολόγησης, όπου οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι… απολύτως θετικοί στην πολιτική λύση που αναζητάει η ελληνική κυβέρνηση αλλά αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, στο κάδρο εισέρχεται ολοένα και πιο έντονα το προσφυγικό. Την ίδια ώρα, παρά τις ανάσες που πήραν τελευταία οι ξένες αγορές, δεν έχουν ξεφύγει ακόμα από τη «μέγγενη». Η πίεση στις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές του έτους ανήλθαν στο 30% στον δείκτη Stoxx 600 Banks και σε επιμέρους μετοχές το 45%-50%, αν και, όπως είπαμε, φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, η οποία αν εδραιωθεί και συνεχιστεί, θα επηρεάσει θετικά και το εσωτερικό μέτωπο.

Από τα πρόσφατα χαμηλά του ο τραπεζικός δείκτης απέχει 70% και το μεγαλύτερο ριμπάουντ έχει σημειώσει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (κρίσιμα όρια στήριξης και αντίστασης βραχυπρόθεσμα τα 0,12 και 0,14-0,156 ευρώ) με σχεδόν 100%, και ακολουθούν η ΕΘΝΙΚΗ (βραχυπρόθεσμα κρίσιμα όρια σε 0,16 και 0,22 ευρώ) και η EUROBANK (προς τα κάτω τα 0,35 και προς τα πάνω τα 0,52 ευρώ) με 85-90%, ενώ η ALPHA BANK (1,2 και 1,4 ευρώ χαμηλότερα, 1,6 και 1,8 ευρώ υψηλότερα) με αντίδραση με 60%.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.