ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Νέα υψηλά με «άλμα» των τραπεζών

17:17 - 23 Μαϊ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Νέα υψηλά με «άλμα» των τραπεζών
Πονταρίσματα… προεξοφλητικού χαρακτήρα οδήγησαν σήμερα το Χ.Α. σε νέα υψηλά έτους, με τον γενικό δείκτη, κυρίως λόγω των τοποθετήσεων στον τραπεζικό κλάδο, να κινείται ακόμα και άνω των 651 μονάδων (+1,9%).

Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί την συμφωνία στο Eurogroup αύριο 24 Μαΐου και τη λήψη της δόσης των 10 ή 11 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να ξεχωρίζουν, με επίκεντρο την ΕΘΝΙΚΗ και την ALPHA BANK, κι ενώ υπάρχει μια σχετική κινητικότητα και όσον αφορά στο χρέος, μέσω μοντέλων που μπορούν να ικανοποιούν τόσο το ΔΝΤ, όσο και τη Γερμανία.

Κατά πληροφορίες, emerging markets funds το τελευταίο διάστημα αγοράζουν τράπεζες, εξ ου και οι μεγάλοι όγκοι, αν και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ίσως εξ αυτών που συμμετείχαν στις ΑΜΚ, μαζί με traders, έχουν αρχίσει να πουλάνε, ιδίως μια και οι μετοχές ξεπέρασαν τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ. 

 

Ο γενικός δείκτης τελικά έκλεισε με άνοδο 1,5%, στις 649,10 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 170 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 302 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,92% σημείωσε ο FTSE 25 στις 185,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 5,04%, στις 61,88 μονάδες.

Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντικές εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων αλλά και για κατοχύρωση θέσεων στα τρέχοντα υψηλά του τραπεζικού δείκτη, μετά την επίτευξη του βασικού στόχου, που δεν ήταν άλλος από την κίνηση προς τη ζώνη των 60-62 μονάδων.

 

Η ALPHA BANK έκλεισε με άνοδο 4,31%, η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύθηκε 6,8%, η EUROBANK κέρδισε 6,36% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με +3,74%.

Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 1,14%, ο ΟΤΕ υποχώρησε 0,84%, η ΔΕΗ κέρδισε 0,68%, πτώση 0,45% σημείωσε η Coca Cola HBC και με +2,75% έκλεισαν τα ΕΛΠΕ.

Με άνοδο έκλεισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLIE, ΕΧΑΕ, AEGEAN, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, LAMDA.

Με απώλειες έκλεισαν οι ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUMBO, GRIVALIA.

Αμετάβλητες έκλεισαν οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΡΓΕΙΑΚΗ και ΟΛΠ.

 

Είναι προφανές πως ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται με γνώμονα την έκβαση της Συνεδρίασης και όσων κατά την εκτίμησή τους θα ακολουθήσουν, θυμίζοντας πως για την Πέμπτη 2 Ιουνίου είναι η προγραμματισμένη Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, όπου -όπως έχει εννοηθεί από τη Φρανκφούρτη- θα τεθεί και θέμα waiver για τα ελληνικά ομόλογα.

Τεχνικά, η αγορά πλέον «φλερτάρει» με την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης, ενώ επόμενη αντίσταση πέραν των τρεχόντων επιπέδων είναι οι 665-670 μονάδες, με επόμενο στόχο την περιοχή των 750-780. Βέβαια, δεν αποκλείονται διορθώσεις και κατοχύρωση υπεραξιών. Η ζώνη των 600 μονάδων είναι σημαντική στήριξη με κοντινή τις 620 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.