ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πτώση κάτω του ορίου των 640 μονάδων(upd)

14:21 - 24 Μαϊ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Πτώση κάτω του ορίου των 640 μονάδων(upd)
Πτωτικά συνεχίζει το χρηματιστήριο Αθηνών, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα καθορίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους μήνες.

Έχοντας οδηγήσει την αγορά από χτες σε νέα υψηλά έτους, οι επενδυτές κινούνται με βάση τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup, με τον γενικό δείκτη να παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τη βασική στήριξη των 600-610 μονάδων, αλλά και τους παίκτες να αναμένουν εξελίξεις πριν αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες παραμένουν απόλυτος πρωταγωνιστής σε τζίρο και απόδοση.

 

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για κατοχύρωση κερδών στη σκιά της κόντρας για το χρέος και του δύσκολου Eurogroup, με διορθωτική τάση στις τραπεζικές μετοχές και μικρότερες απώλειες για τα βιομηχανικά blue chips.  Το Χ.Α. κινείται στη «σκιά» του ΔΝΤ (χρέος), με τους traders να προχωρούν σε μερικό κλείδωμα βραχυπρόθεσμων θέσεων, με τις τράπεζες μόνο σε επίπεδο τριμήνου να έχουν δώσει πάνω από 110% και τον Γ.Δ., το ίδιο διάστημα, να έχει προσφέρει κέρδη 30%. 

 

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σχεδόν 1,6%, κάτω από τα όρια των 640 μονάδων, προς τις 638-639, με τον FTSE 25 να χάνει 2,5%, στα όρια των 180-181 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σχεδόν 4,8%, προς τις 59 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 151 εκατ. τεμάχια.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 4,9%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 5,15%, η EUROBANK σημειώνει απώλειες 6,85% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κινείται με -2%.

Ο ΟΠΑΠ χάνει 1%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 1,5%, κέρδη 1,35% σημειώνει η ΔΕΗ, χάνει 1,9% η Coca Cola HBC ενώ τα ΕΛΠΕ υποχωρούν 1,2%.

Η πλειοψηφία των blue chips κινείται πτωτικά με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, Viohalco, GRIVALIA να έχουν κάπως μεγαλύτερη πτώση.

Κόντρα κίνηση δίνoyb για την ώρα oi ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, AEGEAN, LAMDA.

 

Με την προσδοκία των 3 από τους 4 δανειστές να επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, οι «αγορές» αναμένουν την έκβαση αυτής της τόσο κρίσιμης συνεδρίασης, κι ενώ το ΔΝΤ επιμένει για δραστικότερες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος μέσα στο προσεχές διάστημα.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο κύριος στόχος επετεύχθη με την υπερκάλυψη των 60-62 μονάδων και με την επαναφορά και των 4 συστημικών τραπεζικών υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ.

 

Πρακτικά από την έκβαση του Eurogroup θα καθοριστεί η τάση για την άμεση συνέχεια, θα φανεί δηλαδή εάν πάμε για μία πιθανή συνέχιση προς τις 665 ή σε διόρθωση χαμηλότερα των 640 μονάδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 24 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.