ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου στις 640 μονάδες(upd)

14:14 - 26 Μαϊ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου στις 640 μονάδες(upd)
Μεταβλητότητα παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου συνεχίζεται η διαδικασία αποτίμησης του Eurogroup αλλά και οι εναλλαγές θέσεων από τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι και σήμερα, όπως χτες, πιέσεις παρατηρούνται στις τραπεζικές μετοχές, αν και στην αρχή της συνεδρίασης σημείωσαν ικανοποιητικά κέρδη, ενώ ο γενικός δείκτης συχνά αλλάζει πρόσημο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης πλέον κινείται οριακά, στις 642 μονάδες (νωρίτερα -0,7% ενώ στο άνοιγμα έγραψε και +0,7%), με τον FTSE 25 να χάνει 0,9%, στις 179,2 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 2,4%, στις 56 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 0,8%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 2%, η EUROBANK σημειώνει πτώση 3,8% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχωρεί 4,8%.

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 0,3%, ο ΟΤΕ χάνει 1,8%, η ΔΕΗ ενισχύεται 4,1%, η Coca Cola HBC υποχωρεί 1,5%, ενώ τα ΕΛΠΕ ενισχύονται κατά 0,5%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, LAMDA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με πτώση κινούνται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN, GRIVALIA

 

Επί της ουσίας, στις 640-645 μονάδες αμφιταλαντεύεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μια μεικτή εικόνα καθώς οι εισηγμένες βγάζουν τα αποτελέσματα τριμήνου, οι τράπεζες περιμένουν την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, ενώ το «συμπληρωματικό» Μνημόνιο υποδεικνύει νέα προαπαιτούμενα και ιδιωτικοποιήσεις.

 

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά.

 

Η ανοδική πορεία, λόγω Eurogroup, ολοκληρώθηκε, ωστόσο, η έκβαση της συνεδρίασης ανοίγει έναν νέο κύκλο εξελίξεων.

 

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, το Χ.Α. θα μπορούσε να συνεχίσει υψηλότερα σε αυτή τη φάση, με ορίζοντα το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με "καύσιμα" την επαναφορά του waiver, την ενδεχόμενη θετική αξιολόγηση των οίκων που θα αναβάθμιζαν το ελληνικό αξιόχρεο, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν και για τις επιχειρήσεις, τα εταιρικά ομόλογα, την πιθανή μείωση του κόστους/αποτέλεσμα ενός χαμηλότερου κινδύνου χώρας.

 

Πάντως, μια πλευρά της αγοράς εκτιμά πως για να είναι πειστική μία επαναφορά πέραν και των 665-670 μονάδων, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σημαντικές στηρίξεις που για τον Γ.Δ. θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις 620-610 μονάδες, ενώ απαιτείται η είσοδος νέου χρήματος, η διεύρυνση της μόχλευσης και σε άλλες μετοχές πέραν των 4 συστημικών τραπεζικών και της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, όπως διαφαίνεται πάντως στις τελευταίες συνεδριάσεις, με σχετική μετακύλιση του ενδιαφέροντος και σε άλλες μετοχές σηματωρούς και blue chips.

 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά έχει αφήσει πίσω της, προς ώρας, τις εξελίξεις με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και παρατηρεί περισσότερο ποιοτικά στοιχεία για τους τίτλους που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την τάση της. Και τα στοιχεία αυτά δεν είναι άλλα από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, η ανακοίνωση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη και σταδιακά θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:13 - 26 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.