ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Μετρημένες κινήσεις και επιλεκτικές τοποθετήσεις(upd)

14:20 - 22 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Μετρημένες κινήσεις και επιλεκτικές τοποθετήσεις(upd)
Σχετική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, και δευτερευόντως σε επιλεγμένα blue chips, οδήγησε νωρίτερα χαμηλότερα το Χ.Α, λίγο πάνω από τις 600 μοναδες με πτώση έως 1%. Η αγορά κινείται στη σκιά του αυριανού βρετανικού δημοψηφίσματος, με τις προσδοκίες της Αθήνας μα στρέφονται και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και στην προοπτική επαναφοράς του waiver.

Η αγορά κινήθηκε αρχικά σταθεροποιητικά, με εναλλαγές προσήμου, σε στενό εύρος τιμών αλλά σταδιακά έχασε, όπως είπαμε, έδαφος. Πάντως, μαζεύτηκαν οι απώλειες και το Χ.Α. επανήλθε προς τα χτεσινά επίπεδα. 

 

Ο γενικός δείκτης χάνει 0,1%, στις 606-607 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ και τον όγκο συναλλαγών σε 43 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 ενισχύεται 0,17%, στις 1.667 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 0,2%, στις 959 μονάδες.

 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 1,8%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 0,1%, η EUROBANK ενισχύεται 0,6% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ κερδίζει 2,2%.

Ο ΟΠΑΠ κερδίζει 1,3%, ο ΟΤΕ ενισχύεται 0,8%, η ΔΕΗ χάνει 0,35 και η Coca Cola HBC υποχωρεί οριακά. 

 

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, JUMBO, ΕΧΑΕ, AEGEAN, LAMDA, GRIVALIA.

Με απώλειες κινούνται για την ώρα οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLIE FOLLIE, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.

 

Η εγχώρια αγορά σήμερα αναζητεί την κατεύθυνση μετά από ένα διήμερο ράλι ανόδου, που του χάρισε κέρδη άνω του 9% και επαναφορά πάνω από τα επίπεδα των 600 μονάδων. Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κέρδισε 27% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 12,4%, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναλαμβάνουν θέσεις μετά από το 7ήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε.
 
Ωστόσο, παρά τη νευρικότητα που εμφανίζουν αρκετές μετοχές είναι μια "μεγάλη μέρα" για τον τραπεζικό κλάδο. 

 

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, κι όλα δείχνουν ότι θα αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι έδωσε το στίγμα χθες, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και να υλοποιηθούν με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις.

 

Ενδεχόμενη επαναφορά του waiver θα μπορούσε να ωθήσει λίγο υψηλότερα τον τραπεζικό κλάδο, αν και κατά γενική εκτίμηση η αγορά έχει προεξοφλήσει την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, με την τελευταία αντίδραση έως τις 660 μονάδες. 

 

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η αγορά ομαλοποιείται, καθώς έχει ανακάμψει 40% από τον Φεβρουάριο προεξοφλώντας την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο, τονίζει ότι ακόμα δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

 

Ως βασικό παράγοντα κινδύνου για την οικονομία παραθέτει την υπερφορολόγηση ενώ σημειώνει πως το ρίσκο για τη χώρα μπορεί να αυξηθεί ξανά σύντομα, αν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν τα βρουν στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

 

Αναφορικά με τις μετοχές τονίζει ότι αποφεύγει εκείνες με μεγάλη έκθεση στην εγχώρια κατανάλωση, ενώ αντίθετα προτιμάει εκείνες με ισχυρό ισολογισμό και ξεκάθαρη ορατότητα κερδοφορίας. Στα top picks της είναι η Eurobank, ο Ελλάκτωρ και ο Μυτιληναίος.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:20 - 22 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.