ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Βρίσκει ανοδικό τέμπο με κέρδη στις τράπεζες(upd)

14:37 - 23 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Βρίσκει ανοδικό τέμπο με κέρδη στις τράπεζες(upd)
Παγιώνεται σταδιακά η ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές καταφέρνει να ξεπεράσει την αρχική νευρικότητα, όταν παρατηρούνταν συνεχείς εναλλαγές προσήμου, με τον Γ.Δ. να υποχωρεί έως 0,4% (610 μονάδες).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης πλέον καταγράφει κέρδη 0,95% στις 617 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,2% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.709 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,9% στις 1.015 μονάδες. Νωρίτερα ο Γ.Δ. κινήθηκε προς το +1,3% και τις 620 μονάδες. 

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν σε ανοδικό τέμπο, στον απόηχο της χτεσινής απόφασης τη ΕΚΤ για επαναφορά του waiver, ενώ βοηθάει και το θετικό επενδυτικό κλίμα στις ξένες αγορές που «ποντάρουν» σε «Bremain» στο Βρετανικό δημοψήφισμα.  

 

Η ALPHA BANK ενισχύεται 4,9%, η ΕΘΝΙΚΗ κερδίζει 2,6%, η EUROBANK σημειώνει άνοδο 2,1% και Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύεται 4,8%.

Η επαναφορά του waiver καθησυχάζει τις αγορές βελτιώνοντας δραστικά το κλίμα λειτουργίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς τόσο η επιστροφή στην σχεδόν μηδενικού κόστους (0,05%) χρηματοδότηση των τραπεζών όσο και ο υποδιπλασιασμός του ποσοστού "κουρέματος" της αποδεκτής τιμής των ομολόγων από το 45% περίπου στο 25% διευρύνει σημαντικά την δυνατότητα απαγκίστρωσης των τραπεζών από τον ELA.

 

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 4,8% (έκοψε μέρισμα), ο ΟΤΕ ενισχύεται 1,2%, η ΔΕΗ κερδίζει 1,3% και η Coca Cola HBC +0,3%.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, GRIVALIA.

Αρνητικό πρόσημο «γράφουν» οι ΤΙΤΑΝ, LAMDA, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO, FOLLI FOLLIE

 

Όσον αφορά στον απόηχο του 5ου Greek Investment Forum που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις προοπτικές των τραπεζών, την εξέλιξη και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων - NPLs - και για την πορεία εισηγμένων που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξάνοντας το βαθμό εξωστρέφειάς τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές. 

 

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης των ελληνικών τραπεζών (ELA), κατά 7 δισ. ευρώ, στα 61,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο του ELA διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ έως τις 29 Ιουνίου και στα 61,1 δισ. ευρώ από τις 30 Ιουνίου και μετέπειτα, λόγω και της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων της ΕΚΤ - γνωστό και ως TLTRO.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 23 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.