ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Ελεύθερη πτώση» στις τράπεζες, Black Friday στα blue chips(upd)

14:06 - 24 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Ελεύθερη πτώση» στις τράπεζες, Black Friday στα blue chips(upd)
Κραχ... τεραστίων διαστάσεων κατακρημνίζει το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο παρασύρεται από το διεθνές σοκ του Brexit. Βουτιά σχεδόν 15,5% έφτασε να καταγράφει στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας σχεδόν 100 μονάδες, προς τις 520 μονάδες, σε κοινή πορεία, και ακόμα πιο έντονα, με τις διεθνείς αγορές που δέχονται επίσης ισχυρές πιέσεις μετά την ιστορική απόφαση για Brexit. Στο -30% βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ενώ διψήφιες απώλειες καταγράφει μεγάλο μέρος των blue chips. Η σημερινή συνεδρίαση είναι ιστορική και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, αποτελώντας τη δεύτερη μεγάλη σε ποσοστό πτώση, μετά το περσινό καλοκαίρ. Τα αμερικανικά funds βρίσκονται εγκλωβισμένα στις ελληνικές τράπεζες και σήμερα αναγκάζονται να δώσουν τις μετοχές τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο πανικός που προκλήθηκε από ένα αποτέλεσμα που ελάχιστοι ανέμεναν θα πρέπει να εκτονωθεί, αναφέρουν πηγές της αγοράς, συστήνοντας ψυχραιμία. Το μεγάλο ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι πόσο μεγάλη θα είναι η πληγή που αφήσει αυτή η ιστορία στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ξένα funds, ιδίως αμερικανικά, θα κρατήσουν risk off διάθεση έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών, πόσω μάλλον των ελληνικών.

Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα χάνει 13,8%, στις 532 μονάδες, ο FTSE 25 υποχωρεί 16,4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο -29,3%. Ο τζίρος φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 250 εκατ. τεμάχια.

 

Κατά συνέπεια, «κλειδωμένες» στο limit down με ανεκτέλεστο εντολών προς πώληση βρίσκονται οι ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, με την τελευταία να είναι η πρώτη που προσπάθησε να… «ξεκλειδώσει», με την ALPHA BANK για την ώρα να το καταφέρνει οριακά (-29%). 

Οι τραπεζικές μετοχές προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στην ευάλωτη και ρηχή ελληνική αγορά. Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη δοκιμασία, με τις απώλειες των βρετανικών τραπεζών να ξεπερνούν το 30%, ενώ ο κλαδικός του EuroStoxx 600 καταγράφει πτώση υψηλότερη του 11%. 

 

Στο Χ.Α. το sell-off στις ευρωαγορές δεν έχει αφήσει περιθώρια αντίδρασης, με τα ξένα (και... εγχώρια που φορούν μανδύα ξένου) funds να«πυροβολούν» αδιακρίτως σε τράπεζες, σε μετοχές-σηματωρούς και σε blue chips. Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε βαθύ... κόκκινο, με τον τραπεζικό κλάδο στο limit down, οι ξένοι οίκοι αρχίζουν να κοινοποιούν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τις συνέπειες του αποτελέσματος, προσεγγίζοντας παράλληλα τρόπους διαχείρισης.

 

Ο ΟΠΑΠ χάνει 9,5%, ο ΟΤΕ υποχωρεί 11%, η ΔΕΗ κατρακυλάει 15,6%, η Coca Cola χάνει 6,5%.

Όλα τα blue chips «βυθίζονται» με τους τίτλους των ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΧΑΕ, AEGEAN, ΟΛΠ, Viohalco, LAMDA να καταγράφουν διψήφια σε ποσοστό πτώση (έως -16%).

 

Με την πλειονότητα των αγορών να προεξοφλούσε μέχρι αργά χθες βράδυ την παραμονή του Η.Β. στην Ε.Ε., δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το πώς θα αντιδράσουν Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, με τα απόνερα να φτάνουν μέχρι την Αθήνα.

 

Εικόνες ξεπουλήματος επικράτησαν νωρίτερα στα Ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ και η Ευρώπη κινείται σε «βαθύ κόκκινο». Αναταράξεις παρατηρούνται στην αγορά συναλλάγματος με τη στερλίνα να κατρακυλά και το ευρώ να υποχωρεί, ενώ στην αγορά ομολόγων το δεκαετές γερμανικό έπεσε σε ιστορικό χαμηλό.

 

Η στερλίνα κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών. Αυτήν την ώρα σημειώνει απώλειες 8%, ήτοι τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της,

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο χάνει έδαφος, ενώ ενισχύεται ο χρυσός.

 

Σε αδύναμη θέση βρίσκεται η Ελλάδα -ούτως ή άλλως-, μένει να φανεί όχι τόσο βραχυπρόθεσμα και χρηματιστηριακά αλλά μεσοπρόθεσμα και οικονομικά-πολιτικά τι επιπτώσεις θα έχει η «βρετανική εξέλιξη» σε μία συγκυρία που η χώρα επιχειρούσε να επανέλθει σε έναν πιο κανονικό ρυθμό.

 

Το ελληνικό χρηματιστήριο, λοιπόν, εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ακριβώς όπως και η Βρετανία, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την διαδικασία εξόδου. Οι ρευστοποιήσεις, λοιπόν, θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης η οποία θα είναι από τις δυσκολότερες – αν και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δοκιμαστεί πολλάκις με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:05 - 24 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.