ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τράπεζες vs Blue Chips (upd)

14:14 - 30 Ιουν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Τράπεζες vs Blue Chips (upd)
Υπό πίεση βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από δύο ημέρες ανοδικής αντίδρασης καταγράφει απώλειες, ακολουθώντας την πορεία των ξένων αγορών, με τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές να έρχονται «κόντρα» στην προσπάθεια… αντίδρασης κάποιων blue chips, όπως οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, JUMBO κ.λπ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης, που έφτασε να καταγράφει απώλειες 1% στις 536 μονάδες, μάζεψε τη χασούρα (πέρασε για λίγο και σε θετικό έδαφος) και πλέον χάνει 0,2%, στις 540-541 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 95 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει ο FTSE 25, στις 1.458 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,7% στις 698 μονάδες (νωρίτερα -7% περίπου).
 

Η ALPHA BANK υποχωρεί 3,5%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 3,6%, η EUROBANK υποχωρεί 4% ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ σημειώνει πτώση 5,3%. Σημειώνεται ότι Goldman Sachs και Morgan Stanley μείωσαν επιθετικά τις τιμές-στόχους, απόρροια όχι μόνο του Brexit αλλά της βαθύτερης ανησυχίας για την πορεία της ασθενικής ελληνικής οικονομίας. 

 

Ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 1,4%, ο ΟΤΕ χάνει 0,5%, η ΔΕΗ κερδίζει 2% ενώ η Coca Cola HBC σημειώνει άνοδο 0,5%.

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΧΑΕ, GRIVALIA, LAMDA.

Ανοδικά κινούνται οι ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, AEGEAN, ΟΛΠ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ.

 

Η Citigroup έρχεται να κρούσει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit αναμένεται να εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.
 
Η Citigroup ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν "βλέπει" επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Ούτως ή άλλως στο Χ.Α. η αδυναμία είχε γίνει εμφανής στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, με μια σειρά αρνητικών εξελίξεων να βαραίνουν το κλίμα και να αυτονομούν το ελληνικό χρηματιστήριο πτωτικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, που χθες κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των μετά-Brexit βίαιων απωλειών.

 

Από την μια, η εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που καταγγέλλει η Cosco δίνει μήνυμα στους επενδυτές ότι στην Ελλάδα επικρατεί ακόμα ένα δύστοκο επενδυτικό περιβάλλον, ενώ από την άλλη, τα σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το 2018 και τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να είναι της τάξης του 3,5%, διεμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες.

 

Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και η επιθετικότητα του fund του Paulson περιπλέκουν την κατάσταση στις τράπεζες. Έχει καταστεί σαφές πως οι ξένοι επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, κλείνει και λογιστικά το εξάμηνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο απολογισμός για τον Ιούνιο είναι αρνητικός, με διψήφιο ποσοστό διόρθωσης για τον Γ.Δ. και τον τραπεζικό δείκτη, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα στην αρχή του έτους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:14 - 30 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.