ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Έχασε έδαφος με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

17:34 - 28 Ιουλ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Έχασε έδαφος με πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές
Αν και η αγορά κατά βάση κινήθηκε αρχικά υποτονικά και σε ένα στενό εύρος διακύμανσης της τάξεως των 4-5 μονάδων, με μικρές εναλλαγές προσήμου, σταδιακά, από το μεσημέρι και μετά, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα αλλά πάνω από τις 560 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, κι όπως λένε οι αναλυτές, δέσμια των stress tests που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ αύριο 29 Ιουλίου βρίσκεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και ειδικά οι τράπεζες, με τη διοικητική κρίση που έχει προκληθεί στο εγχώριο banking να επιτείνει την αβεβαιότητα, κι ενώ σημειώνονται κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικά blue chips.

 

Τελικά ο Γ.Δ., που κινήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ 561,15 μονάδων (-1,41) και 570,4 μονάδων (+0,22%) έκλεισε στις δημοπρασίες με απώλειες 1,11%, στις 562,84 μονάδες. Ο FTSE 25 υποχώρησε 2,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε 5,88%.

Ο τζίρος ανήλθε σε 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 62 εκατ. τεμάχια, δηλαδή είχαμε πιο «τσιμπημένη» ροή συναλλαγών σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

 

Η ALPHA BANK έχασε 4,6%, η ΕΘΝΙΚΗ υποχώρησε 5,82%, η EUROBANK σημείωσε πτώση 7,17% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ υποχώρησε 8,16%.

 

Ο ΟΠΑΠ έκλεισε αμετάβλητος, ο ΟΤΕ υποχώρησε 3,11%, η ΔΕΗ σημείωσε πτώση 4,15% ενώ η Coca Cola HBC υποχώρησε 0,58%.

Ανοδικά έκλεισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΧΑΕ, LAMDA, ΕΥΔΑΠ.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, AEGEAN, VIOHALCO, GRIVALIA, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο ΟΛΠ.

 

Το Χ.Α θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις το διεθνές μέτωπο, με το βλέμμα έντονα στραμμένο στα ευρωπαϊκά stress tests της Παρασκευής.

Η αγορά βρίσκεται και πάλι σε διαδικασία συσσώρευσης αφού στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις κινείται αυστηρά μεταξύ των 560 - 572 μονάδων αδυνατώντας από τη μία πλευρά να διασπάσει την αντίσταση των 575 μονάδων, διακρατώντας όμως από την άλλη πλευρά τη σημαντική στήριξη των 560 μονάδων. Επόμενη στήριξη ορίζεται στις 549-550 μονάδες. που είναι το χαμηλό 2 εβδομάδων και αποτελεί το πρώτο κρίσιμο "ανάχωμα" των αγοραστών.

 

Όσον αφορά στον τραπεζικό δείκτης, το μεγάλο ζητούμενο για τη βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας είναι ένα τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 757 μονάδων. Για την επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 665 μονάδων.

 

Η αδυναμία της εγχώριας αγοράς καταδεικνύει ότι τα προβλήματά της είναι εγγενή. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω των διοικητικών αλλαγών και των οποίων ανακατατάξεων στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φέρουν αυτές, με την ΤτΕ να επισημαίνει ότι το πιστοδοτικό κενό για την οικονομία ξεπερνά τα 34,5 δισ. ευρώ και να μην αποκλείει νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αν οι μακροοικονομικές συνθήκες αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκές.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:06 - 28 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.