ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ψάχνει» την αντίδραση και τις 590 μονάδες

11:33 - 26 Οκτ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ψάχνει» την αντίδραση και τις 590 μονάδες
Σταθεροποιητικά κινείται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ευελπιστεί σε μία ανοδική αντίδραση, προκειμένου να ανακτήσει άμεσα το τεχνικό όριο των 590 μονάδων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στις 589,47 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,21% στις 1.561,54 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,46 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 14 υποχωρούν και 15 παραμένουν αμετάβλητες

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,78% στις 491,34 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,53%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,69%, η Eurobank κατά 0,58% και η Alpha Bank κατά 1,29%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 0,81% και του ΟΠΑΠ κατά 1,03%. Μικρά κέρδη έως 0,35% εμφανίζουν οι μετοχές των Coca – Cola HBC, ΔΕΗ +1,01% και ΟΤΕ +0,24% Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 1,46%, η Jumbo κατά 1,32% και ο Μυτιληναίος κατά 1,17%.

Να σημειωθεί ότι χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) ενέκρινε και τυπικά, όπως αναμενόταν, την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τα εναπομείναντα 1,1 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Δημήτρης Σαρρής, επικεφαλής της Σαρρής ΑΕΠΕΥ, αναφέρει τα εξής: «H πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και διάσπασης των 600 μονάδων απέτυχε, με συνέπεια να βγουν ρευστοποιήσεις στην αγορά. Με δεδομένο ότι το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές διατηρείται, αφορμή για την αρνητική αυτή αυτονόμηση θα πρέπει να αναζητήσουμε στα εσωτερικά μέτωπα, με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση να παρουσιάζουν εμπόδια και πιθανές εμπλοκές. Παρότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία το συντομότερο, δεν μπορούν να αποκλειστούν εκ νέου καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει ότι ζημιώνουν την ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά, που διψά για μια καλή είδηση που θα την κάνει να ξεκολλήσει από το βάλτο της 4μηνης συσσώρευσης σε ένα εύρος 40 μονάδων του γενικού δείκτη».

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, για φανερή ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάνει λόγο η Επιχείρηση, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης».

Παράλληλα, επίσημη πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της «Σουρωτή» έναντι τιμήματος 1 ευρώ/μετοχή, κατέθεσε ο Όμιλος Επιχειρήσεων (Dimera Group) του Ιβάν Σααβίδη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μέτοχοι της εταιρείας θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται - από την επόμενη Τρίτη και για όλες τις εργάσιμες μέρες έως και τις 8 Νοεμβρίου - στο Makedonia Palace, προκειμένου να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους, εφόσον το επιθυμούν.

Τέλος, την ολοκλήρωση της πώλησης της θυγατρικής της στην ΠΓΔΜ (Alpha Astika Akinita DOOEL Skopje) ανακοίνωσε η Alpha Αστικά Ακίνητα. ΑΣΤΑΚ Η συμφωνία, η οποία συνάφθηκε με τη Silk Road Bank, θα αποφέρει στην ελληνική εταιρεία το ποσό των 775.000 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 26 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.